niedziela, marca 20, 2022

Prosty tort dekorowany polewą czekoladową, wafelkiem do lodów i owocami

Tort dekorowany polewą czekoladową, wafelkiem do lodów i owocami

Prosty tort dekorowany polewą czekoladową, wafelkiem do lodów i owocami to tort, który tak naprawdę robiłam już jakiś czas temu na swoje urodziny. I tak przeglądając zdjęcia pomyślałam, że nie mam go na blogu, a może być świetną inspiracją na dekorację dla innych. Sami przyznajcie, że tort wygląda efektownie, prawda? Zdradzę Wam jeszcze, że jest niezwykle prosty w przygotowaniu oraz pysznie smakuje. Tort możecie przyozdobić dowolnymi owocami dostępnymi sezonowo. Powodzenia!
 
Wielkość tortu: 18 cm
Czas przygotowania: kilka godzin bez czasu oczekiwania

 

Tort - składniki:


Biszkopt:

  • 4 jajka
  • 100g cukru
  • 100g mąki pszennej
  • Krem do przełożenia:
  • 300 ml śmietanki 36%
  • 150g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 100g borówek

Krem do obłożenia:

  • 200 ml śmietanki 36%
  • 100g serka mascarpone
  • 1 łyżka cukru pudru

Nasączenie:

  • około 100-150 ml wody wymieszanej z sokiem z cytryny
  • Dodatkowo:
  • 200g dżemu np. malinowego (najlepszy jest lekko kwaskowaty)

Drip:

  • 40g czekolady mlecznej40g śmietanki 30-36%

Dekoracja:

  • wafelek do loda
  • owoce
  • beziki
  • kuleczki cukrowe
  • topper


Tort - przygotowanie:


Biszkopt:


Białka należy ubić na sztywną pianę uważając, aby jej "nie przebić".
(Czyli piany nie ubijać dalej, jeżeli będzie już idealnie sztywna.)
Powoli wsypać cukier i po chwili dodać po 1 żółtku. Na koniec stopniowo wmieszać uprzednio przesianą mąkę pszenną. Ciasto przelać do formy z dnem wysłanym papierem do pieczenia (boków nie wyściełać, ani nie smarować masłem) i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
(Ja użyłam rantu.)
Biszkopt piec (do tzw. "suchego patyczka") przez 30-40 minut w temperaturze 180 stopni. Zaraz po upieczeniu blaszkę wyjąc z piecyka i zrzucić na koc z wysokości około 30-50 cm.
(Rant wstawiłam do blaszki.)
Następnie ciasto ponownie wstawić do piekarnika i zostawić do wystygnięcia. Po ostudzeniu (najlepiej kolejnego dnia) biszkopt przekroić na 3 równe części. 
 

Krem do przełożenia:


Porządnie schłodzoną kremówkę z cukrem pudrem ubić na sztywno, a następnie po łyżce połączyć z serkiem mascarpone. Krem podzielić na 3 części oraz odrobinę odłożyć do posmarowania boków.

Krem do obłożenia:


Krem do obłożenia przygotować w identyczny sposób jak krem do przełożenia. Ale uwaga! Należy go zrobić jak tort będzie już złożony i dokładnie schłodzony.

Składanie tortu:


Na talerzu/paterze ułożyć pierwszy placek biszkoptowy, nasączyć go oraz posmarować 1/2 dżemu i 1/3 kremu do przełożenia, położyć drugi spód - nasączyć, posmarować pozostałym dżemem oraz wyłożyć kolejną porcję kremu do przełożenia i umieścić ostatnią część biszkoptu, którą także należy nasączyć. Wierzch oraz boki posmarować resztą kremu do przełożenia. Tort schłodzić w lodówce minimum przez kilka godzin, a najlepiej przez całą noc i następnie przygotować krem do obłożenia, którym należy dokładnie oraz równomiernie otynkować tort. Tort ponownie schłodzić w lodówce przez minimum kilka godzin, aby móc go ozdobić polewą czekoladową.

Drip czekoladowy:

 
Połamaną czekoladę rozpuścić w mocno podgrzanej, ale nie zagotowanej śmietance.
(Śmietanki nie gotować, aby się nie zważyła. Jeśli polewa jest za gęsta, należy dodać niewielką ilość kremówki, a jeśli za rzadka - dodać kostkę czekolady.)
Polewę przestudzić, ponieważ gorąca rozpuści krem, ale zbyt zimna nie spłynie po bokach, tylko od razu zastygnie.
(Polewa przed użyciem powinna być trochę ciepła, a tort porządnie schłodzony!)
Polewę delikatnie "rozlać" na środku tortu i kierować ku jednemu brzegowi, żeby delikatnie spłynęła tworząc czekoladowe sople.
 

Dekoracja:

 
Tort ozdobić owocami oraz dowolnymi dekoracjami, a w jego środek wbić topper.
 
Tort dekorowany polewą czekoladową, wafelkiem do lodów i owocami

Tort dekorowany polewą czekoladową, wafelkiem do lodów i owocami

Tort dekorowany polewą czekoladową, wafelkiem do lodów i owocami

44 komentarze:

  1. Pięknie udekorowany, tak barwnie, wiosennie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda pięknie i smacznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie mam zdolności artystycznych do dekorowania tortów i chętnie zainspiruję się Twoim pomysłem 😀

    OdpowiedzUsuń
  4. Ależ on smacznie wygląda. Pychota!

    OdpowiedzUsuń
  5. Tort wygląda smakowicie :D W maju są urodziny mojej mamy, nie mam zdolności artystycznych, więc spróbuję go częściowo chociaż odwzorować ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda tak pięknie jak z cukierni! Swoją drogą czytając ten przepis, mam wrażenie, że zrobienie takiego tortu jest proste. Nie wiem czy to bardzo dobrze napisany przepis, czy faktycznie da się to łatwo zrobić. Może warto spróbować :D
    Zapraszam na nowy post!

    OdpowiedzUsuń
  7. Dianko jaki cudny ten tort, niby prosta dekoracja a jaka efektowna! Super, bardzo mi się:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Prześlicznie wygląda, aż szkoda jeść :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Niestety jesli chodzi o pieczenie, jestem kompletnym antytalentem. Torcik wyglada przepięknie, aż by chciała zjadać🤩😍

    OdpowiedzUsuń
  10. Tort jak marzenie! cudny :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Piękny torcik! <3
    Kulinarne dzieło sztuki :D
    Serdecznie pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Przepięknie sie prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wow, jak pięknie się prezentuje ten tort! Musi być pyszny. ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Mistrzostwo! Masz rękę do tortów :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Piękne wyglada aż szkoda zjeść 😍

    OdpowiedzUsuń
  16. Wygląda super! Chętnie się zainspiruję przepisem! :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Podziwiam ludzi którzy umieją robić takie piękne torty :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Tort wygląda naprawdę profesjonalnie, pięknie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger