Tort urodzinowy Drip Cake z borówkami to tort, który przygotowałam dla mojego męża.
Co prawda mój mąż ma urodziny w lipcu, ale często pytacie mnie o torty, więc postanowiłam, że wstawię ten prosty przepis, abyście mogli się zainspirować.
Myślę, że torcik wygląda dość efektownie i sprawdzi się na każdą okazję.
Oprócz tego nie wymaga ogromnych umiejętności, więc każdy może go przygotować.
Naprawdę!
Goście byli zachwyceni zarówno wyglądem, jak i smakiem tortu!
A jak Wam się podoba mój tort urodzinowy dla męża?
Tort Drip Cake z borówkami - składniki:
(Tort o średnicy 18 cm)
Biszkopt:
4 jajka
100g cukru
100g mąki pszennej
Krem do przełożenia:
300 ml śmietanki 36%
150g serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru
100g borówek
Krem do obłożenia:
200 ml śmietanki 36%
100g serka mascarpone
1 łyżka cukru pudru
Nasączenie:
około 100-150 ml wody wymieszanej z sokiem z cytryny
Dodatkowo:
200g dżemu np. z czarnej porzeczki (może być też inny lekko kwaskowaty)
Drip:
80g czekolady mlecznej
80g śmietanki 30-36%
Ozdoby:
borówki
słodycze (wafelki, ciastka)
przezroczysta galaretka
topper Tort Drip Cake z borówkami - przygotowanie:
Biszkopt.
Białka ubić na sztywną pianę, lecz należy uważać, aby jej "nie przebić".
(Tzn. nie ubijać dalej, jeśli już będzie sztywna.)
Powoli dodać cukier i po chwili po 1 żółtku.
Na koniec delikatnie i stopniowo wmieszać uprzednio przesianą mąkę.
Na koniec delikatnie i stopniowo wmieszać uprzednio przesianą mąkę.
Masę przelać do tortownicy z dnem wyłożonym papierem do pieczenia (boków
niczym nie smarować) i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
(Ja użyłam rantu.)
Biszkopt piec w 180 stopniach przez 30-40 minut (do tzw. "suchego patyczka").
Zaraz po upieczeniu blachę wyjąc z piecyka i zrzucić na koc z wysokości około 30-50 cm.
Biszkopt piec w 180 stopniach przez 30-40 minut (do tzw. "suchego patyczka").
Zaraz po upieczeniu blachę wyjąc z piecyka i zrzucić na koc z wysokości około 30-50 cm.
(Rant wstawiłam do blaszki.)
Następnie ciasto ponownie wstawić do piekarnika i wystudzić.
Po ostygnięciu (najlepiej na drugi dzień) biszkopt przekroić na 3 części.
Krem do przełożenia.Po ostygnięciu (najlepiej na drugi dzień) biszkopt przekroić na 3 części.
Koniecznie schłodzoną kremówkę z cukrem pudrem ubić na sztywno, a następnie partiami połączyć z
serkiem mascarpone.
Krem podzielić na 3 równe części i trochę odłożyć do posmarowania boków.
Do 2 części dodać borówki.
Krem do obłożenia.
Krem przygotować w taki sam sposób jak krem do przełożenia.
Ale uwaga!
Przygotowujemy go jak tort już będzie złożony i schłodzony.
Składanie tortu.
Na talerzu/paterze ułożyć pierwszy spód biszkoptowy, nasączyć go oraz
posmarować 1/2 dżemu i 1/3 kremu z borówkami, położyć drugi spód - nasączyć, posmarować pozostałym dżemem oraz wyłożyć kolejną porcję kremu z borówkami i
umieścić ostatnią część biszkoptu, którą także należy nasączyć.
Wierzch i boki posmarować resztą kremu.
Tort
schłodzić w lodówce najlepiej przez całą noc.
Po tym czasie przygotować krem do obłożenia i dokładnie
oraz równomiernie posmarować nim tort.
Tort ponownie schłodzić w lodówce - minimum kilka godzin, aby móc go ozdobić dripem.
Tort ponownie schłodzić w lodówce - minimum kilka godzin, aby móc go ozdobić dripem.
Drip.
Kawałki czekolady rozpuścić w mocno podgrzanej śmietance.
(Śmietanki nie gotować, bo może się zważyć. Jeśli polewa jest za gęsta
to należy dodać odrobinkę kremówki, a jeśli za rzadka to dodać kostkę
czekolady.)
Polewę przestudzić, gdyż gorąca rozpuści krem, ale zbyt zimna nie spłynie po bokach, tylko od razu zastygnie.
(Polewa przed użyciem powinna być odrobinę ciepła, a tort porządnie schłodzony!)
Polewę umieścić w worku cukierniczym i nożyczkami odciąć końcówkę.
(Otwór nie może być zbyt duży.)
Na wierzchu ciasta, tuż przy brzegach wyciskać czekoladę tak, aby powstały charakterystyczne sople.
(Jak czekolada ma bardziej spłynąć to po prostu mocniej przyciśnijcie ją w worku. Tort można też polewać za pomocą łyżeczki.)
Dekoracja.
Tort udekorować borówkami, dowolnymi słodyczami oraz transparentną galaretką pokrojoną w kostkę, a w jego środek wbić topper.
Powodzenia!
Wygląda świetnie :)
OdpowiedzUsuńDzięki.
UsuńWow, jaki pomysłowy. Super wygląda.
OdpowiedzUsuńMiło mi.
UsuńDanie na medal, syte, jak dla mnie bardzo ładne i pewnie smaczne dla Panów
OdpowiedzUsuń:)
UsuńSama byłabym zachwycona takim tortem. <3
OdpowiedzUsuńWierzę, że był pyszny. :))
<3
UsuńMój mąż też obchodzi urodziny w czerwcu i na pewno by mu Twój tort smakował, bo wygląda fantastycznie!
OdpowiedzUsuńJa jestem z czerwca, mój mąż z lipca.
Usuńmusiał smakować równie świetnie jak wygląda :O
OdpowiedzUsuńDziękuję.
UsuńNo naprawdę wygląda imponująco i pysznie. Taką żone mieć to skarb :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Kolorowo!
<3
UsuńWspaniały tort! Taka zaradna żona to skarb!🙂
OdpowiedzUsuń<3
UsuńWow! Ale cudo! :)
OdpowiedzUsuńMiło mi.
UsuńKażdy facet byłby zadowolony, gdyby dostał takiego torta. Niemalże zima a u nas borówek w bród. ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję.
UsuńTort wygląda super. Na pewno równie dobrze smakuje.
OdpowiedzUsuń<3
UsuńBanalnie proste - dopiero jak się przeczyta przepis :) - kradnę na stałe do domu
OdpowiedzUsuńCieszę się. Proste rozwiązania są zazwyczaj najlepsze.
UsuńGratuluję, obłędnie wygląda.
OdpowiedzUsuńDziękuję.
UsuńBorówki i tort, cóż więcej potrzeba :)
OdpowiedzUsuńTo najlepszy przepis jaki udało mi się dotąd znaleźć, dzisiaj będzie wielkie gotowanie. Z calego serca Ci dziękuję kochana <3 <3 <3
OdpowiedzUsuńWitam, piszę żeby do kremu dodać borowki ale to ma być mus z borówek czy całe borowki?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i dziękuję
Całe :)
Usuń