środa, października 06, 2021

Prosta szarlotka z musem jabłkowym ze słoika



Prosta szarlotka z musem jabłkowym ze słoika to pyszne ciasto, które zawsze i każdemu się udaje!
Kruche ciasto doskonale komponuje się z nadzieniem jabłkowym i jeśli użyjecie masła to ciasto będzie przepysznie maślane.
Ja właśnie takie uwielbiam.
 Jabłecznik ten piekłam niejednokrotnie i zawsze znikał w oka mgnieniu.
Jeśli lubicie ciasta z jabłkami to koniecznie musicie wypróbować poniższy przepis!

 
 Prosta szarlotka z musem jabłkowym ze słoika - składniki:

(Forma o wymiarach 20 x 24 cm)
300g mąki
250g masła/margaryny
50g cukru
1 jajko
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku
Dodatkowo:
1 słoik musu jabłkowego (około 700g) 
Opcjonalnie:
płatki migdałowe


Prosta szarlotka z musem jabłkowym ze słoika - przygotowanie:
 
Wszystkie składniki na ciasto kruche powinny być zimne.
Należy je szybko zagnieść na jednolitą konsystencję.
Całość schłodzić w lodówce przez minimum 30 minut.
Po tym czasie ciasto podzielić na 2 części.
Jedną z nich wyłożyć dno formy uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia i na niej równomiernie umieścić mus jabłkowy ze słoika.
Na wierzch poskubać pozostałą część schłodzonego ciasta oraz opcjonalnie posypać płatkami migdałowymi.
Szarlotkę piec w rozgrzanym piekarniku przez około 50 do 60 minut w temperaturze 180 stopni.
(Posiadam piekarnik gazowy, który grzeje jedynie od dołu.)
Ostudzone ciasto można posypać cukrem pudrem.
 

41 komentarzy:

  1. A dzisiaj mam właśnie ochotę na taką szarlotkę.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne ciasto, lubię je jeść i chyba widzę płatki migdałów jeśli się nie mylę?
    Smacznego :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, to płatki migdałów. Również pozdrawiam.

      Usuń
    2. Kiedy dodac platki migdalow,przed czy po pieczeniu. Pozdrawiam.

      Usuń
  3. Uwielbiam, ale muszę ograniczać ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszne ciasto, szarlotka to moje ulubione jesienne ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale smakowicie wygląda! Idealne ciasto na jesień :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ostatnio myslalam,zeby cos upiec ,jednak nie jestem w tym dobra , przewaznie wychodzi mi zakalec :(

    Pozdrawiam i zapraszam serdecznie! KLIK

    OdpowiedzUsuń
  7. Mniam! Piękna szarlotka, z pewnością bym nie odmówiła porcyjki 😉

    OdpowiedzUsuń
  8. Prezentuje się smakowicie :D Dawno nie jadłam szarlotki, więc z przepisu chętnie skorzystam :D Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  9. Kochana, aż☺ ślinotoku dostałam :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo smacznie wygląda ten jabłecznik :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Czy do musi nie trzeba dodać galaretki? Sam mus nie będzie zbyt plynny?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mus jest rzadki, więc trzeba czymś zagęścić. Inaczej wszystko wsiąknie w ciasto.

      Usuń
    2. Mój zawsze jest rzadki i nigdy nie wsiąka, ale jeśli masz obawy dodaj odrobinę mąki ziemniaczanej.

      Usuń
  12. Jabłecznik wyszedł płynny, wiec do musu trzeba coś dodać żeby był zbity... także nie wiem jak Pani to wychodzi

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może to kwestia musu? Choć u mnie jest lejący się i później gęstnieje.

      Usuń
  13. Ja właśnie dziś testuje bo wygląda przepięknie

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger