czwartek, września 30, 2021

Kotlety w panierce paprykowej z otrębów

 
 
Kotlety w panierce paprykowej z otrębów to idealne i przy tym zdrowsze urozmaicenie klasycznych kotletów schabowych lub wszelkich kotletów panierowanych.
Chrupiąca panierka z posmakiem paprykowej nuty doskonale łączy się z miękkim oraz soczystym kawałkiem mięsa.
Moja rodzina uwielbia taką wersję kotletów, a Wy jej spróbujecie?


Kotlety w panierce paprykowej z otrębów - składniki:

5 plastrów schabu (mogą być też filety drobiowe lub inne mięso)
sól, pieprz
Panierka:
1 jajko + 1 łyżka wody/mleka
3/4 łyżeczki papryki słodkiej w proszku
1/4 łyżeczki papryki ostrej w proszku
około 7-10 łyżek otrębów
Ponadto:
olej do smażenia


Kotlety w panierce paprykowej z otrębów - przygotowanie:

Każdy kawałek mięsa rozbić tłuczkiem do mięsa na grubość około 3-4 mm (wg gustu).
(Ja mięso wkładam do woreczka foliowego i wtedy je rozbijam, aby było bardziej higienicznie.)
Następnie kotlety należy natrzeć przyprawami oraz kolejno dokładnie obtoczyć w jajku roztrzepanym z wodą lub mlekiem i otrębach połączonych z paprykami.
Mięso smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron.
(Oleju nie należy żałować, ale  to też nie powinien być głęboki tłuszcz. Ogień ustawić na średni płomień. Czas smażenia zależy od grubości kotletów.)
Gotowe kotlety odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku kuchennym.

27 komentarzy:

  1. Jej, jaka pomysłowa panierka. Nie jadłam jeszcze takich kotletów.

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam serdecznie ♡
    Wyglądają apetycznie! Super obiadek :) Bardzo chętnie wypróbuję twój przepis! :)
    Pozdrawiam cieplutko ♡

    OdpowiedzUsuń
  3. Mój układ pokarmowy dość kapryśnie reaguje na otręby, ale może zaryzykuję :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny pomysł na panierkę, muszę wypróbować!

    OdpowiedzUsuń
  5. Zastanawiam się czym najlepiej zastąpić panierki właśnie do schabowych. Ważne żeby miały jak najmniej węglowodanów, masz może jakiś pomysł?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z tego co wiem to są specjalne panierki niskowęglowodanowe. Możesz zmieszać mąkę migdałową z błonnikiem i przyprawami.

      Usuń
  6. Też lubię takie " inne " panierki ale papryki do smaku do panierki nie dodawałam, super pomysł:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo fajna panierka, mój mąż byłby zadowolony z takich kotletów :)

    OdpowiedzUsuń
  8. o proszę i panierka z dodatkową porcją błonnika, super!

    OdpowiedzUsuń
  9. Pyszna panierka - oj, zjadłabym takiego kotleta :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Ciekawy pomysł na panierkę inaczej niż zwykle :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger