środa, sierpnia 04, 2021

Biszkopt z 3 składników do ciast i tortów (różne wymiary). Przepis na biszkopt 2



Biszkopt z 3 składników do ciast i tortów, który zawsze się udaje, pięknie wyrasta i nie opada!
Jest to biszkopt bez mąki ziemniaczanej oraz bez proszku do pieczenia.
 Przepis ten wykorzystałam już niejednokrotnie i jeszcze nigdy mnie na zawiódł.
Także jeśli szukacie receptury na lekki oraz puszysty biszkopt to koniecznie wypróbujcie ten!

Ps. Drugim sprawdzonym biszkoptem jest mój Biszkopt z mąką ziemniaczaną - klik.
Różnica polega na tym, że biszkopt z mąką ziemniaczaną jest bardziej sypki i nie taki mięsisty jak biszkopt z samej mąki pszennej.
To od Was zależy jaką strukturę ciasta bardziej lubicie.

 
 Biszkopt z 3 składników - składniki:

 (Tortownica o średnicy 18-20 cm)
4 jajka
100g cukru 
100g mąki pszennej

(Tortownica o średnicy 22-24 cm)
6 jajek
150g cukru 
150g mąki pszennej tortowej

(Tortownica o średnicy 26-28 cm)
  8 jajek
  200g cukru
  180g mąki pszennej tortowej

 
  Biszkopt z 3 składników - przygotowanie:
 
 Białka należy oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę.
(Uważać, aby piany "nie przebić".)
Pod koniec ubijania powoli dodać cukier i po chwili - po 1 żółtku.
Na koniec delikatnie i stopniowo wmieszać przesianą (!) mąkę pszenną.
(Nie miksować! Mieszać szpatułką.)
Masę przelać do tortownicy z dnem wysłanym papierem do pieczenia (boków niczym nie smarować) i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
Piec przez 30-40 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni.
Zaraz po upieczeniu blachę wyjąc z piecyka i zrzucić na koc z wysokości około 30-50 cm.
Następnie wstawić ją z ciastem ponownie do piekarnika i wystudzić.
Po ostygnięciu biszkopt przekroić na odpowiednią ilość części (*).


   Biszkopt z 3 składników - dodatkowe informacje:
 
 Ja przeważnie przekrajam biszkopty na 3 krążki.
 

 Przykładowe ciasta z biszkoptem:
 
 Prosty tort Drip Cake z motylkami - klik
 
 
Tort dla dziewczynki Jednorożec - klik
 

22 komentarze:

  1. Bardzo lubimy biszkopt. Często go piekę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja ostatnio rzadko robię biszkopt z mąką ziemniaczaną, ale zawsze z proszkiem do pieczenia. Muszę spróbować bez proszku, ciekawe jak wyjdzie bez proszku na erytrolu?

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale cudny ten tort z motylkami! Masz talent :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ależ rewelacyjnie wygląda. Pychota.

    OdpowiedzUsuń
  5. Witam serdecznie ♡
    Super przepis :) Rzadko piekę biszkopty, muszę to zmienić. Cudownie wygląda ten tort, śliczny!
    Pozdrawiam cieplutko ♡

    OdpowiedzUsuń
  6. Taki biszkopt lubię najbardziej, bez żadnych wspomagaczy :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Dobrych przepisów na biszkopt, nigdy dosyć :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Teraz już będę mogła robić torty:) u mnie biszkopt zazwyczaj wychodził taki malutki i opadał więc chętnie skorzystam z przepisu.

    OdpowiedzUsuń
  9. Długo szukałam dobrego przepisu na biszkopt Ale zawsze mi nie wychodził.
    Ten przepis jest genialny prosty i tak mało potrzeb . Pierwszy raz biszkopt mogłam podzielić na 3 części ������

    OdpowiedzUsuń
  10. Robiłam już nie raz z Pani przepisu ☺️ zawsze wychodzi ☺️ tym razem chciałam zrobić czekoladowy, można dodać kakao? I jeśli tak to w którym momencie najlepiej i ile dodać kakao ? Pozdrawiam 🤗

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super. Kakao należy przesiać i wymieszać z mąką. Proszę nie zapomnieć na poczet kakao odjąć tyle samo mąki.
      Biszkopt z kakao: https://www.dibloguje.pl/2019/01/uniwersalny-biszkopt-kakaowy-do-ciast-i.html

      Usuń

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger