sobota, lipca 17, 2021

Gulasz z żołądków drobiowych z pieczarkami



Gulasz z żołądków drobiowych z pieczarkami to smaczna, tania i prosta wersja gulaszu, która praktycznie pasuje do wszystkiego.
Przeważnie robię go z samymi warzywami, ale tym razem postanowiłam również dodać pieczarki.
Taki gulasz idealnie smakuje z ryżem, dowolną kaszą lub ziemniakami. 
Lubicie podroby?

 
 Gulasz z żołądków drobiowych z pieczarkami - składniki:

500g żołądków drobiowych
7-8 pieczarek
1 marchewka
1 cebula
kawałek pora (opcjonalnie)
kawałek selera (opcjonalnie)
2 listki laurowe
2 ziarenka ziela angielskiego
1 łyżka majeranku
1/3 łyżeczki papryki słodkiej
gałka muszkatołowa
sól, pieprz
Zasmażka:
2 łyżki mąki
2 łyżki masła/oleju
Ponadto:
olej
Opcjonalnie:
posiekana natka pietruszki/koperek
 
 
 Gulasz z żołądków drobiowych z pieczarkami - przygotowanie:

Opłukane żołądki przełożyć do garnka z wodą i zagotować.
Następnie należy wodę zlać i żołądki ponownie umyć oraz zalać świeżą wodą.
Gotować do miękkości w osolonej wodzie przez około 1 godzinę z dodatkiem listków laurowych i ziela angielskiego.
 Podroby odcedzić, ostudzić oraz pokroić w paseczki.
Do garnka nalać wody, dodać pokrojone warzywa i wszystko razem ponownie gotować około 20-30 minut.
W międzyczasie podsmażyć posiekaną cebulę i pieczarki.
Całość przełożyć do mięsa.
Zasmażka.
Na patelni rozgrzać masło i wsypać mąkę (energicznie mieszając, aby nie powstały grudki).
Smażyć do nabrania złotego koloru.
Zasmażkę mieszając dodać do garnka wraz z majerankiem, papryką i odrobiną gałki muszkatołowej.
Gulasz gotować do zgęstnienia sosu.
Na końcu doprawić do smaku oraz opcjonalnie posypać posiekaną zieleniną.
 
 
 Gulasz z żołądków drobiowych z pieczarkami  - dodatkowe informacje:
 
(*)  Gulasz można zagęścić samą mąką, ale moim zdaniem z zasmażką zyskuje na smaku.
(**) Do zasmażki przeważnie używam mąki pszennej, ale czasami przygotowuję wersję bezglutenową i wtedy wybieram mąkę kukurydzianą lub ryżową. Z praktyki wiem, że nie każda mąka ładnie łączy się z tłuszczem - zleży to od firmy.

 
W przepisie użyłam przypraw ze sklepu Swojski Wyrób.

10 komentarzy:

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger