czwartek, lipca 01, 2021

Łatwa babka z kisielem i jabłkami

 
 
 
 Łatwa babka z kisielem i jabłkami to szybkie ciasto, które doskonale sprawdzi się na każdą okazję.
Babka wychodzi przepyszna, mięciutka i ładnie wyrośnięta.
Dodatkowo posiada ładny kolor, który zawdzięcza kisielom.
U mnie jak widzicie jest delikatnie zielony.
Koniecznie spróbujcie ją upiec, a zapewniam, że jeszcze nie raz wrócicie do tego przepisu!

 
 Łatwa babka z kisielem i jabłkami - składniki:
 
(Forma 10 x 20 cm)
100g masła/margaryny
2 jajka 
1/2 szklanki cukru (1 szklanka = 250ml)
1 szklanka mąki pszennej
2 opakowania (2 x 40g) kisielu jabłkowego (może być kisiel cytrynowy)
1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska)
Dodatkowo:
1-2 jabłka


Łatwa babka z kisielem i jabłkami - przygotowanie:

Jajka utrzeć z cukrem i następnie połączyć z miękkim masłem/margaryną.
Dodać przesianą mąkę pszenną, kisiele w proszku oraz proszek do pieczenia.
Całość zmiksować na jednolitą konsystencję.
(Powstanie dość gęsta i lepka masa.)
Ciasto przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, a na jego wierzchu ułożyć plasterki jabłek.
(Owoców nie należy mocno wciskać, ponieważ podczas pieczenia same delikatnie "wtopią się" w ciasto. Nie żałujcie jabłek.)
Piec w rozgrzanym piekarniku przez około 40 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni.
(Posiadam piekarnik gazowy.)


14 komentarzy:

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger