sobota, czerwca 05, 2021

Łatwy sernik z sera z wiaderka w 15 minut




Łatwy sernik z sera z wiaderka w 15 minut to ciasto, które zawsze okazuje się istnym hitem!
Piekłam go już mnóstwo razy na uroczystości rodzinne i zawsze proszono mnie o przepis.
Cóż, sernik jest naprawdę przepyszny, a dodatkowym atutem jest szybkość oraz prostota jego przygotowania.
I co również ważne to nie pęka oraz zawsze i każdemu się uda!
 Sernik jest zwarty i jednocześnie przyjemnie delikatny.
Możecie go wzbogacić o różne dodatki.
Koniecznie wypróbujcie tej receptury, bo być może to będzie Wasz sernik idealny!


Sernik z sera z wiaderka - składniki:

(Forma o wymiarach  24 x 28cm lub mniejsza)
1 kg sera z wiaderka
4 jajka (duże)
100g masła
200g cukru (odrobinę mniej niż 1 szklanka o pojemności 250 ml)
2 budynie waniliowe bez cukru
Dodatkowo:
herbatniki na spód
Opcjonalnie polewa czekoladowa:
50g czekolady gorzkiej
2 łyżki mleka/śmietanki kremówki


Sernik z sera z wiaderka - przygotowanie:
 
Masa serowa.
Masło roztopić i ostudzić.
Wszystkie składniki masy serowej umieścić w misce i zmiksować do połączenia się składników na jednolitą konsystencję.
Następnie na dnie formy wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć warstwę herbatników.
Na ciastka przełożyć masę serową.
Ciasto wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 40-60 minut w 180 stopniach.
(Czas pieczenia zależy od piekarnika. Upieczony sernik powinien mieć delikatnie zapieczone boki oraz sprężysty wierzch.)
Sernik ostudzić przy uchylonych drzwiczkach piecyka i po tym czasie schłodzić go w lodówce przez minimum kilka godzin, a najlepiej przez całą noc.
Polewa czekoladowa.
Czekoladę roztopić z dodatkiem kremówki i całość wymieszać na jednolitą konsystencję.
Polewą posmarować wierzch ostudzonego sernika.

22 komentarze:

  1. Unikam słodyczy, ale serniczka chętnie bym sobie zjadła :D Twój wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jaki fajny przepis. Idealny dla mnie, na pewno go wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam serniki, w każdej postaci oprócz tych z rodzynkami :D
    Wygląda ptrzepysznie! Aż poczułam ten smak.
    Pozdrawiam Kolorowo!

    OdpowiedzUsuń
  4. MNiam, porywam do kawusi :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Prezentuje się smakowicie :D
    Chętnie wypróbuję przepis :D
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  6. Ta polewa wygląda bardzo smakowicie ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Rzeczywiście bardzo prosty przepis i nie trzeba bawić się w ubijanie piany z białek tylko zmiksować całe jajka. Bardzo fajny pomysł.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger