środa, maja 26, 2021

Frytki z piekarnika

 












 
Frytki z piekarnika to doskonała alternatywa dla frytek smażonych w głębokich tłuszczu.
Są mniej kaloryczne, dużo zdrowsze i naprawdę smakują rewelacyjnie.
Nawet przyjemnie chrupią.
U mnie taka wersja gości bardzo często!

Ps. Zobaczcie moje inne przepisy na frytki nie tylko z ziemniaków - klik.
 
 
 Frytki z piekarnika - składniki:

6 dużych ziemniaków
Przyprawy:
1 łyżeczka papryki słodkiej
1/4 papryki ostrej
1/4 łyżeczki soli
Dodatkowo:
50 ml oleju


Frytki z piekarnika - przygotowanie:

Obrane, umyte i osuszone ziemniaki należy pokroić w słupki i dokładnie obtoczyć w przyprawach z olejem.
 Całość luźno w jednej warstwie umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
Piec około 25-30 minut w 180 stopniach.
(Czas pieczenia zależy od ziemniaków oraz rodzaju piekarnika - u mnie gazowy. Gotowe frytki powinny być miękkie w środku oraz zarumienione z zewnątrz.)


Frytki z piekarnika - dodatkowe informacje:

(*) Jeśli chcecie mieć bardziej chrupiące frytki to po pokrojeniu ziemniaków należy je szybko włożyć do bardzo zimnej wody, najlepiej z kostkami lodu i tak pozostawić na około 1 godzinę.
Tym sposobem skrobia zostanie wypukana, a frytki po upieczeniu nabiorą intensywniejszej chrupkości.
Ten krok jest opcjonalny.

18 komentarzy:

  1. Nie robiłam jeszcze takich frytek.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię takie frytki i co najważniejsze są zdrowsze od klasycznych.

    OdpowiedzUsuń
  3. Kocham frytki w każdej postaci :)

    OdpowiedzUsuń
  4. mi jakoś z piekarnika wychodzą takie sflaczałe frytki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Muszę wypróbować ten przepis 😋

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger