czwartek, kwietnia 22, 2021

Krupnik z pęczakiem



 
Krupnik z pęczakiem to jedna z tych zup, które miło mi się kojarzą z moim dzieciństwem.
Klasyka, która nigdy się nie znudzi i zapewne sporo osób gotuje go na swój sposób.
Jedni na mięsie drobiowym, inni na żeberkach, a ja często mieszam.
Tak samo jest z kaszą, każda się sprawdzi, lecz ja oraz moja rodzina uwielbiamy gęstą zupę z pęczakiem.
Poniższy przepis jest bardzo prosty i pamiętajcie, że możecie go zmodyfikować na swój gust.
Smacznego!

 
 Krupnik z pęczakiem - składniki:

mięso drobiowe/wieprzowe na wywar
około 1/2 szklanki pęczaku (1 szklanka = 250 ml)
3-4 ziemniaki
1 marchewka
1 pietruszka
kawałek selera
kawałek pora
2 listki laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego
natka pietruszki
sól, pieprz
Opcjonalnie:
śmietana

 
 Krupnik z pęczakiem - przygotowanie:
 
Ugotować wywar drobiowy z solą, liśćmi laurowymi i zielem angielskim.
Wrzucić pokrojone warzywa oraz opłukaną kaszę.
Całość gotować do miękkości warzyw i kaszy.
Na koniec gotowania zupę posypać niewielką porcją posiekanej zieleniny.
(Ostrożnie, bo zielenina za bardzo zmieni jej smak.)
Doprawić do smaku.
(Zupę można zabielić śmietaną. Dodałam też do niej mięso, na którym gotował się wywar.)
 
 Jeśli śledzicie mnie na facebooku lub instagramie to w stories widzieliście mój krupnik.
Dostałam mnóstwo pytań w związku z naczyniami i w sumie dodawałam już filmik, ale napiszę też tu dla wszystkich zaciekawionych naczyniami czytelników bloga. 
 Takie i inne naczynia możecie nabyć na stronie www.apspolska.pl.
Przyznam, że zrobiłam sobie mały zapas uroczych różności.


Uwielbiam te bulionówki!


 Niebieska porcelana pasuje do wszystkiego.


Tak samo jak różowe talerzyki, które świetnie sprawdzą się przy potrawach wytrawnych, jak i przeróżnych słodkościach.


A co do słodkości to koniecznie zerknijcie na puree owocowe.
Jest świetne do wypieków, deserów i smoothie oraz co ważne to nie posiada żadnych konserwantów.



Nic nie poradzę, że uwielbiam pyszne jedzenie i piękne naczynia!

23 komentarze:

  1. Masz rację, krupnik to smak dzieciństwa. I ja lubię robić na skrzydełkach i też z pęczakiem:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dawno nie jadłem takiego krupniku ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ojejku, aż zapomniałem jak smakuje krupnik, tak dawno go nie jadłem. Pamiętam, że w przedszkolu podawano nam kaszę jęczmienną raz na słodko z sosem śmietanowym a raz na słono z sosem mięsnym.

    OdpowiedzUsuń
  4. Pysznie, jak ja dawno nie jadłam krupnika :)

    OdpowiedzUsuń
  5. jedna z ulubionych zup mojej córki

    OdpowiedzUsuń
  6. Krupniczek pycha. Zaciekawily mnie te naczynia, ale jak wchodze w linka, to pojawiaja sie tylko reklamy programow antywirusowych, hmmm?

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo lubię krupnik, często gotuję na żołądkach drobiowych, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Myślę, że dobrą alternatywą jest gotowanie na skrzydełkach z kurczaka, które nadają tej zupie kleistości.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger