poniedziałek, kwietnia 26, 2021

Ciasto drożdżowe zawijane z dżemem i kruszonką

 
 

 
 Ciasto drożdżowe zawijane z dżemem i kruszonką jest tak smaczne, że zaczyna znikać jeszcze zanim ostygnie.
Uwielbiam je cieplutkie z kubkiem mleka lub kakao.
Ciasto jest miękkie, ładne wyrasta i zawsze się udaje!
Lubicie ciasta drożdżowe?
Koniecznie wypróbujcie ten przepis na drożdżówkę z dżemem i kruszonką!
 
 
 Ciasto drożdżowe zawijane z dżemem i kruszonką - składniki:

(Keksówka 10 x 30 cm) 
500g mąki pszennej
50g świeżych drożdży
50g cukru
200 ml mleka
1 jako
100g roztopionego masła
Kruszonka:
100g mąki
50g masła
50g cukru
kilka kropli aromatu waniliowego
Dodatkowo:
 gęsty dżem/marmolada
jajko do posmarowania


Ciasto drożdżowe zawijane z dżemem i kruszonką - przygotowanie:

 Zaczyn.
Drożdże wkruszyć do 100 ml ciepłego mleka, dodać po 2 łyżki cukru i mąki.
Całość wymieszać i odstawić na 10 minut do wyrośnięcia.
Ciasto.
Do większej miski należy przesiać mąkę.
Dodać cukier, jajko, roztopione masło, resztę letniego mleka oraz uprzednio przygotowany zaczyn.  
Ciasto dokładnie wyrobić na jednolitą konsystencję.
(Powinno być dość elastyczne i nieklejące się do rąk.)
Ciasto nakryć ściereczką i odstawić w ciele miejsce na około 60 minut, aby podwoiło swoją objętość.
Po tym czasie należy je rozwałkować na kształt prostokąta.
(Szerokość ma być odrobinę dłuższa od długości keksówki. Mój placek miał wymiary około 33 x 37 cm.)
Rozwałkowane ciasto posmarować dżemem, tak aby od brzegów był 1,5 cm odstęp.
Górny i dolny brzeg zagiąć do środka (aby dżem nie wypłynął podczas pieczenia) i ciasto zwinąć w roladę.
(Można zwijać jak w klasyczny rulon. Ja oba boki zwijałam do środka.)
Ciasto należy przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia oraz posmarować roztrzepanym jajkiem.
Kruszonka.
Wszystkie składniki połączyć i palcami rozetrzeć na grudkowatą konsystencję.
Wierzch ciasta obficie posypać kruszonką.
Pieczenie.
Ciasto wstawić do zimnego piekarnika i temperaturę ustawić na 180 stopni.
Piec przez około 40 minut.
 (Posiadam piekarnik gazowy.)
 

51 komentarzy:

  1. Uwielbiam ciasto drożdżowe, zwłaszcza babkę, jadłem już takie, ale nigdy go nie robiłem sam ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie spróbuj zrobić :)

      Usuń
    2. Świetna drożdżówka. Ja dodaję jeszcze garść płatków migdałów oraz rodzynek. Pozdrawiam Jola.

      Usuń
  2. Uwielbiam takie ciasta :) pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Drożdżowe to moje ulubione ciasto. A dodanie dżemu do środka to naprawdę ciekawy pomysł:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Takie ciasto robiła moja babcia. Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetny przepis na ciasto muszę tylko odkopać jakiś dobry dżem domowy od mojego taty...

    OdpowiedzUsuń
  6. drożdżowe zawsze najlepsze

    OdpowiedzUsuń
  7. Cudowne, jakie puchate, az slinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Mmm ślinka cienkie :D Ja uwielbiam takie drożdżowe ciasta z kruszonką a dodatkowo jeśli są z kwaśnym dżemem czy owocami - niebo w gębie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Upiekłam z powidłami, genialne :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Robiłam drożdżowe pierwszy raz bałam się że nie wyjdzie a wyszło super pyszne!!😁

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super! A może ma pani zdjęcie?

      Usuń
    2. Tak🙂

      Usuń
    3. Podeślij na fb lub maila: jdiana@onet.eu <3 Z chęcią umieszczę je na stronie :)

      Usuń
  11. Czy można ciasto wstawić już do rozgrzanego piekarnika? 🙂

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja zazwyczaj wstawiam do zimnego, żeby za szybko nie rosło i nie popękało.

      Usuń
  12. Właśnie wstawiłam do piekarnika 😉

    OdpowiedzUsuń
  13. Wszystko zrobiłam jak należy i nawet blaszkę wzięłam ciut większą . Połowa ciasta wysplynela z blaszki wraz z tym co najlepsze czyli kruszonką

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hmmm. Robiłam to ciasto wiele razy i nic takiego mi się nie przydarzyło.

      Usuń
  14. Ciasto pyszne ale upiekłam w dużej blaszce i była idealna. Nie wiem jak się może zmieścić pół kilo mąki w keksowce...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Są różne wymiary keksówek. Moja była długa. A ma może pani zdjęcie?

      Usuń
  15. W połowie zdjedzona już jest🙈 więc jedynie takie zdjecue6

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę o podesłanie przez fb lub ig. Z chęcią umieszczę ja na fanpage.

      Usuń
  16. Jeden z moich ulubionych przepisów. Mimo, ze mam za małą keksówkę, bo wypływa ciasto, to tak czy siak jest przepyszne. Dziekuję :) ciąża stała się bardziej znośna 😁

    OdpowiedzUsuń
  17. Wyszło mi lekko surowe w środku? jaka może być przyczyna, najbardziej tam, gdzie była marmolada, troszkę jak pączki czasem kiedy za duża temperatura smalcu :( Ma pani jakąś radę ??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może było niedopieczone? Jaki posiada pani piekarnik i w jakiej temperaturze piekła? Czy marmolada była gęsta?

      Usuń
  18. Witam miło można dać owoce mrożone do ciasta.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, ale należy je rozmrozić i zlać nadmiar wody/soku.

      Usuń

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger