środa, marca 31, 2021

Prosta babka czekoladowa





Prosta babka czekoladowa poleca się nie tylko na świąteczny stół, choć jako szybka babka wielkanocna z pewnością zrobi spore wrażenie.
Do tego piękny obrus podkreślający estetykę stołu i nikt nie spuści oka z babki.
Ciasto smakuje rewelacyjnie oraz tak... czekoladowo!
Jest bardzo puszyste, miękkie i jednocześnie delikatnie sypkie.
A co najważniejsze to ta babka zawsze się udaje!
Koniecznie sami o tym się przekonajcie.


Babka czekoladowa - składniki:

150g masła lub margaryny
150g cukru
3 jajka
120g mąki pszennej  (3/4 szklanki; 1 szklanka = 250 ml)
70g mąki ziemniaczanej (1/4 szklanki)
30g kakao (1/4 szklanki)
 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Polewa:
100g czekolady
2 łyżki mleka

Babka czekoladowa - przygotowanie:

Masło/margarynę z cukrem utrzeć na puszystą masę i nie przerywając miksowania wbić jajka.
Następnie należy stopniowo dodać przesiane mąki, kakao oraz proszek do pieczenia .
Masę przelać do formy (*) uprzednio wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką.
Babkę piec w rozgrzanym piekarniku około 35-40 min (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni.
(Posiadam piekarnik gazowy.)
Przestudzone ciasto wyjąć z foremki oraz udekorować polewą.
Polewa.
Czekoladę roztopić i połączyć z mlekiem na gładką konsystencję.
 
 
 Babka czekoladowa - dodatkowe informacje:

(*) Uwaga! U mnie masa zajmuje 1/3 formy i podczas pieczenia ciasto ładnie wyrasta zajmując całą blaszkę. Nie przejmujcie się, że wyjdzie Wam "placek".
Używam formy z kominkiem.
 

42 komentarze:

  1. Oj cudna babeczka, zjadłabym choć kawałeczek ❤️

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszna świąteczna ( i nie tylko) inspiracja. Wesołych Świąt:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda bardzo smakowicie! Uwielbiam czekoladowe ciasta. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wow! Wygląda bosko! Nikt się jej nie oprze:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszna babka i dziękujemy za wzmiankę.

    OdpowiedzUsuń
  6. Cudowna aprzy okazji zdrowych wesołych świąt

    OdpowiedzUsuń
  7. Zastanawiam się, czy mogę zamienić mąkę pszenną na owsianą. Mam uczulenie na pszenicę. Jak myślisz, wyrośnie? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie będzie puszysta i z pewnością będzie zbyt sucha :(

      Usuń
  8. Robiłam pierwszy raz i babka wyszła super . Dziękuję za przepis ☺️

    OdpowiedzUsuń
  9. Smakowicie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  10. woow jak kusząco wyglada Radosnych i zdrowych Świąt

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam takie babeczki, pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Zrobiłam dzisiaj w keksówce Wyszła puszysta i delikatna Fajny przepis

    OdpowiedzUsuń
  13. No Kochana ale ja się nie cieszę Ona znika migiem. Drugą już upiekłam Jejku ona taka dobra Do drugiej orzechy mielone dodałam, ale ich nie czuć. Mam zdjęcia i tej pierwszej i drugiej

    OdpowiedzUsuń
  14. wysłałam zdjęcia na messenger

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję. Zdjęcie dodane już na fanpage. Pozdrawiam.

      Usuń

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger