sobota, marca 13, 2021

Bezglutenowy sernik z jabłkami



 
Bezglutenowy sernik z jabłkami, a może szarlotka z serem?
Bez względu jak nazwiemy ciasto to i tak będzie smakowało rewelacyjnie!
Kruche ciasto sporządzone na bazie mąki kukurydzianej i ziemniaczanej oraz delikatna, kremowa masa serowa świetnie komponuje się jabłkami.
Uwielbiam to połączenie i odkąd wymyśliłam je w 2016 roku to gościło u mnie już mnóstwo razy.
Poza wspaniałym smakiem wielkim plusem ciasta jest fakt, że mogą spożywać je osoby na diecie bezglutenowej.
Jeśli nie jesteście zdecydowani jakie ciasto upiec - polecam właśnie to!
 Spokojnie możecie podwoić proporcje.
 

Bezglutenowy sernik z jabłkami - składniki:
 
(Tortownica o średnicy 18-20 cm)
Ciasto:
75g mąki kukurydzianej
75g mąki ziemniaczanej
80g masła/margaryny
60g cukru
Masa serowa:
500g mielonego twarogu (tłustego) (*)
2 jajka (duże)
70g cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej/skrobi kukurydzianej
1 łyżka cukru waniliowego
1-2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej (opcjonalnie)
Dodatkowo:
2-3 jabłka (średnie)
1 łyżka soku z cytryny
 
 
 Bezglutenowy sernik z jabłkami - przygotowanie:

 Ciasto.
Wszystkie składniki ciasta zagnieść na jednolitej masę.
Ciasto podzielić na 2 części - 2/3 i 1/3.
Większy kawałek wklepać w dno formy wysłanej papierem do pieczenia, a resztę odłożyć do lodówki.
Formę z ciastem wstawić do rozgrzanego piekarnika.
Spód podpiec 15-20 minut w 180 stopniach.
Jabłka.
W międzyczasie jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach i wymieszać z sokiem cytrynowym.
Masa serowa.
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
Całość.
Na ostudzonym spodzie kolejno umieścić: jabłka, masę serową i resztę ciasta (zetrzeć na tarce lub rozdrobnić palcami - tak jak kruszonkę).
Całość piec 60 minut w 180 stopniach.
Po upieczeniu sernik ostudzić w przy uchylonych drzwiczkach piekarnik i następnie schłodzić w lodówce (najlepiej  przez całą noc).
 
 
  Bezglutenowy sernik z jabłkami - dodatkowe informacje:

(*) Użyłam tłustego twarogu z kostek. Jeśli macie dobrej jakości wiaderkowy to dodajcie około 30g stopionego i ostudzonego masła.


Pewnie nie raz zauważyliście na moim facebookowym lub instagramowym story te piękne talerze.
Kilka osób mnie o nie pytało, więc postanowiłam odpowiedzieć publicznie.
 Ich autorkami są sympatyczne dziewczyny z pracowni Moja Lepa.
Asia i Małgosia tworzą naprawdę przepiękne rzeczy z ceramiki i przy okazji prowadzą ciekawe warsztaty. 
Koniecznie zajrzyjcie na ich stronkę www oraz profil na Instagramie.


26 komentarzy:

  1. Super połączenie. Aż chcę się sięgnąć po jeden kawałek:)
    A talerze przepiękne!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawe zestawienie smaków, nie próbowałam nigdy takiego połączenia, a ślinka leci :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dobrze że przez ekran się nie tyje, bo zjadłabym cały taki sernik! Czysta rewelacja!

    OdpowiedzUsuń
  4. Jaki pyszny serniczek i dziekuje za polecenie Mojej Lepy, musze koniecznie zobaczyc na instagramie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie pogardziłabym takim sernikiem :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger