czwartek, stycznia 14, 2021

Omlet twarogowy





Omlet twarogowy to idealna propozycja na szybkie śniadanie lub lekką, ale dość sytą kolację.
Moja rodzina go uwielbia!
Ja swój omlet zajadam w wersji solo, a reszta domowników z owocami lub dodatkowo z jogurtem naturalnym i odrobiną miodu.
Koniecznie sami spróbujcie!


Omlet twarogowy - składniki:

(Patelnia o średnicy około 20 cm)
100g twarogu (u mnie półtłusty)
2 jajka
2 łyżki mąki pszennej/orkiszowej (płaskie)
1-2 łyżki miodu
1 szczypta soli


Omlet twarogowy - przygotowanie:

Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę.
Twaróg należy rozdrobić widelcem i wymieszać z mąką, żółtkami i miodem.
Następnie całość delikatnie połączyć z pianą z białek.
Masę przełożyć na uprzednio natłuszczoną patelnię (*) i smażyć na niewielkim ogniu z obu stron.
(Uważać przy przewracaniu placka. Ja przekładam go na talerz, a następnie ponownie na patelnię.)
Omlet podawać z ulubionymi dodatkami.


Omlet twarogowy - dodatkowe informacje:

(*) Zazwyczaj patelnie smaruję silikonowym pędzelkiem namoczonym w oleju lub wlewam odrobinę oleju na dno patelni i przecieram ręcznikiem kuchennym.
Lubię lekko przypieczony omlet, ale tłuszcz nie jest obowiązkowy.
Jeśli macie obawy, że wasz placek będzie przywierał to tu idealnie sprawdzi się patelnia marki Zwieger (https://www.garneczki.pl/marka/zwieger/)z powłoką nieprzywierającą.
Sama taką posiadam i jestem z niej niezwykle zadowolona.
Patelnia Zwieger ma dno, dzięki któremu można smażyć różne potrawy ograniczając ilość tłuszczu i nic nie będzie przystawać, a jej lekki, aluminiowy korpus sprawia, że szybko i równomiernie się nagrzewa skracając czas przygotowania posiłków.
Dodatkowo ma ładny design oraz wygodną rączkę. 
Zerknijcie na różne serie i wymiary patelni, jakie oferuje sklep Garneczki.pl.
Polecam.

28 komentarzy:

  1. Wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Powiem ci, że chyba się skuszę na taki omlet. Wygląda super :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam! Idealna propozycja na śniadanie! Pyszności! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszne śniadanie :) Zazwyczaj robię placuszki twarogowe, ale forma omletu również mi odpowiada :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam omlety. Muszę spróbować Twój, bo twarogowego jeszcze nie robiłam :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dobra patelnia jest bardzo wazna. Kupowalam kiedys tanie patelnie w szwedzkim sklepie, ktore po pierwszym smazeniu wykrzywialy sie na jedna strone. Zrozumialam, ze warto jest jednak dobrze zainwestowac. A omlecik przepyszny :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję. A co do patelni to nie warto na niej oszczędzać, bo mogą długo posłużyć i inwestycja się zwróci.

      Usuń
  7. Twój omlecik wygląda pysznie i syto ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. pysznie wygląda z chęcią bym zjadła

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger