wtorek, grudnia 22, 2020

Domowe kajzerki


 
 
 
 Domowe kajzerki to pyszne bułeczki pszenne, które posiadają chrupiącą skórkę oraz mięciutki środek.
Każdy może je upiec, ponieważ są naprawdę proste w przygotowaniu, a nie ma nic lepszego niż domowe pieczywo!
Jeszcze takie ciepłe, pachnące...
Polecam!
 
 
Domowe kajzerki - składniki:
 
 (około 8 sztuk) 
3 szklanki mąki pszennej (około 450 g; 1 szklanka = 250 ml)
3/4 szklanki letniej wody (190 ml)
20g świeżych drożdży/1,5 łyżeczki (5g) drożdży instant
1,5 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
1 jajko
2 łyżki masła
 
 
 Domowe kajzerki - przygotowanie:
 
Przygotować zaczyn.
 Do niewielkiej miseczki należy wkruszyć świeże drożdże, dodać cukier, łyżkę mąki oraz 100 ml letniej wody.
Całość dokładnie wymieszać i odstawić na 10 minut do wyrośnięcia.
(W przypadku użycia drożdży suchych ten krok pomijamy. Od razu wszystkie składniki zagniatamy na jednolite ciasto.)
Następnie w większej misce umieścić przesianą mąkę, miękkie masło, jajko, resztę wody, sól oraz wyrośnięty rozczyn.
Wszystko razem dokładnie wyrobić za pomocą dłoni lub mikserem z końcówką (tzw. hakiem) do ciast drożdżowych.
(Ciasto powinno ładnie odchodzić od miski.) 
 Gładkie oraz elastyczne ciasto odstawić na 10 minut.
Po tym czasie ponownie je wyrobić (przez około 5 minut) oraz przełożyć do miski delikatnie posmarowanej olejem.
Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić na mniej więcej 1 godzinę do wyrośnięcia.
(Ciasto powinno podwoić swoją objętość.)
 Po tym czasie ciasto podzielić na 8 równych części i uformować z nich okrągłe bułeczki.
 Wszystkie bułeczki przełożyć na blachę wysłaną papierem do pieczenia i delikatnie je spłaszczyć oraz przykryć szmatką.
Tak przygotowane zostawić na 30-40 minut, aby delikatnie się napuszyły.
 (Można je też z wierzchu naciąć, lecz nie jest to konieczne.)
Bułki piec w uprzednio rozgrzanym piekarniku przez około 20 minut w 180-190 stopniach.
(Powinny być rumiane.)
Ostudzić na kratce. 

W przepisie została użyta mąka z Młynów Szczepanki.
I tak naprawdę czy użyjecie typu 450, 500, czy też 550 to i tak bułeczki ładnie wyrosną.
 
 
Przepis ze strony: www.cincin.cc. 

26 komentarzy:

  1. Też często takie robię.

    www.natalia-i-jej-świat.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne :) domowe pieczywo nie ma konkurencji :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie kajzerki najlepiej smakują z dżemem i kakao.

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszne są takie kajzerki domowej roboty;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale piękne buleczki Ci wyszły :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszności, idealne na śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Nigdy jeszcze nie jadłam pieczywa domowej roboty.
    Wyglądają pięknie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciekawy przepis, chętnie przetestuję.

    OdpowiedzUsuń
  9. Na pewno wypróbuję ten przepis. Wesołych świąt ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wyobrazam sobie ten zapach, pycha :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger