czwartek, listopada 19, 2020

Najlepsze kruche ciasto bez jajek z dżemem lub owocami

 
 
 

Najlepsze kruche ciasto bez jajek z dżemem lub owocami to chyba moja ulubiona wersja ciasta kruchego.
Samo ciasto jest delikatne i moim zdaniem smaczniejsze niż z jajkiem, a dodatkowo idealnie sprawdzi się w przypadku osób zmagających się z alergią oraz będących na diecie wegańskiej (jeśli użyjecie margaryny).
To szybkie i tanie ciasto robiłam już niejednokrotnie z różnymi dodatkami.
Pasują do niego różne owoce oraz dżemy, ale tym razem ciasto przełożyłam wiśniami w żelu.
Zawsze wyjdzie pyszne i za każdym razem może być inaczej.
Spróbujcie!


Najlepsze kruche ciasto bez jajek z dżemem lub owocami - składniki:

(Forma 20 x 20 cm)
Ciasto:
300g mąki pszennej
250g masła/margaryny
50g cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
odrobina aromatu cytrynowego/waniliowego
Dodatkowo:
gęsty dżem/owoce (tym razem użyłam wiśni w żelu)


Najlepsze kruche ciasto bez jajek z dżemem lub owocami:

Do dużej miski należy przesiać mąkę, dodać cukier, proszek do pieczenia, aromat oraz kawałki schłodzonego masła/margaryny.
Całość szybko zagnieść na jednolite ciasto i podzielić na 2 części: 1/3 oraz 2/3.
Większym kawałkiem wyłożyć dno formy wysłanej papierem dopieczenia, a następnie równomiernie posmarować go dżemem lub obłożyć owocami.
Na wierzch "poskubać" pozostałe ciasto (1/3).
Blaszkę z zawartością wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 40-45 minut w 180 stopniach.
Ostudzone ciasto można oprószyć cukrem pudrem.
 

46 komentarzy:

  1. To przepis, ktory chętnie wypróbuje :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeju, to ciasto wygląda przepysznie. Ale bym sobie go dzisiaj pojadła do kawki.

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie robiłam jeszcze kruchego bez jajek ;) wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Brzmi i wygląda fajnie wypróbuję

    OdpowiedzUsuń
  5. Swietnie wygląda i pewnie też tak smakuje. Dziś go wypróbuje

    OdpowiedzUsuń
  6. Tak mi narobiłaś smaka tym ciastem, że chyba będę musiała zrobić;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Nigdy nie robiłam ciasta bez jajek - muszę spróbować :) Zwłaszcza, że warto mieć takie awaryjne wyjście gdy np. nagle skończą się jajka.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie. Polecam, bo ciasto jest naprawdę delikatne!

      Usuń
  8. Bardzo lubie takie ciasta, super!

    OdpowiedzUsuń
  9. na pewno takie ciasto by mi smakowało

    OdpowiedzUsuń
  10. Ciekawy przepis właśnie grzeje piekarnik mam nadzieję że wyjdzie.

    OdpowiedzUsuń
  11. Po co do kruchego dodaje się proszę dob pieczenia?

    OdpowiedzUsuń
  12. Czy po wyrobieniu nie trzeba schładzać ciasta ?Czytałam , że kruche musi być 30 min schłodzone zanim do piekarnika się da , hmmm :) Chce zrobić jutro i nie chce żeby zakalec wyszedł :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zakalec nie wyjdzie, a nie zawsze chłodzę ciasta kruche. Zazwyczaj kiedy chcę je wałkować i wycinać na ciasteczka. Spokojnie, ciasto się uda.

      Usuń
  13. Ja mam dwie lewe ręce do ciast i to wydaje się proste :D a ile dać świeżych borówek ? Nie obciąża ciasta ? :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ciasto pyszne,z powidłami się super komponuje

    OdpowiedzUsuń
  15. Przepyszny przepis. Zrobilam z powidłami śliwkowych. Palce lizać. Najbardziej smakował ostatni kawałek:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger