Najlepsze kruche ciasto bez jajek z dżemem lub owocami to chyba moja ulubiona wersja ciasta kruchego.
Samo ciasto jest delikatne i moim zdaniem smaczniejsze niż z jajkiem, a dodatkowo idealnie sprawdzi się w przypadku osób zmagających się z alergią oraz będących na diecie wegańskiej (jeśli użyjecie margaryny).
To szybkie i tanie ciasto robiłam już niejednokrotnie z różnymi dodatkami.
Pasują do niego różne owoce oraz dżemy, ale tym razem ciasto przełożyłam wiśniami w żelu.
Zawsze wyjdzie pyszne i za każdym razem może być inaczej.
Spróbujcie!
Najlepsze kruche ciasto bez jajek z dżemem lub owocami - składniki:
(Forma 20 x 20 cm)
Ciasto:
300g mąki pszennej
250g masła/margaryny
50g cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
odrobina aromatu cytrynowego/waniliowego
Dodatkowo:
gęsty dżem/owoce (tym razem użyłam wiśni w żelu)
Najlepsze kruche ciasto bez jajek z dżemem lub owocami:
Do
dużej miski należy przesiać mąkę, dodać cukier, proszek
do pieczenia, aromat oraz kawałki schłodzonego masła/margaryny.
Całość szybko zagnieść na jednolite ciasto i podzielić na 2 części: 1/3 oraz 2/3.
Na wierzch "poskubać" pozostałe ciasto (1/3).
Blaszkę wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 40-45 minut w 180 stopniach.
Ostudzone ciasto można oprószyć cukrem pudrem.
To przepis, ktory chętnie wypróbuje :D
OdpowiedzUsuńSuper i czekam na efekt!
UsuńJeju, to ciasto wygląda przepysznie. Ale bym sobie go dzisiaj pojadła do kawki.
OdpowiedzUsuńWarto upiec, kilka minut roboty i jest!
UsuńPyszne połączenie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję.
UsuńNie robiłam jeszcze kruchego bez jajek ;) wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńBez jajek jest najlepsze!
UsuńCoś dla mnie :-)
OdpowiedzUsuńPolecam!
UsuńUwielbiam takie ciasta
OdpowiedzUsuńI ja <3
UsuńLubię kruche ciasta ❤
OdpowiedzUsuńI ja <3
UsuńBrzmi i wygląda fajnie wypróbuję
OdpowiedzUsuńCieszę się i czekam na efekt.
UsuńSwietnie wygląda i pewnie też tak smakuje. Dziś go wypróbuje
OdpowiedzUsuńCieszę się i proszę pochwalić się efektem!
UsuńTak mi narobiłaś smaka tym ciastem, że chyba będę musiała zrobić;)
OdpowiedzUsuńWarto!
UsuńNigdy nie robiłam ciasta bez jajek - muszę spróbować :) Zwłaszcza, że warto mieć takie awaryjne wyjście gdy np. nagle skończą się jajka.
OdpowiedzUsuńDokładnie. Polecam, bo ciasto jest naprawdę delikatne!
UsuńWygląda bardzo smacznie 😘😘
OdpowiedzUsuńDziękuję <3
UsuńBardzo lubie takie ciasta, super!
OdpowiedzUsuń<3
Usuńna pewno takie ciasto by mi smakowało
OdpowiedzUsuńPolecam.
Usuńwygląda obłędnie! <3
OdpowiedzUsuńDziękuję <3
UsuńKruszonka najlepsza ^^
OdpowiedzUsuńOj tak.
UsuńCiekawy przepis właśnie grzeje piekarnik mam nadzieję że wyjdzie.
OdpowiedzUsuńProszę pochwalić się efektem!
Usuń