poniedziałek, marca 09, 2020

Paluszki z serka topionego





Paluszki z serka topionego to idealna przekąska, która doskonale sprawdzi się na imprezie do piwa, wina lub po prostu podczas podjadania w ciągu dnia.
Pasują również do kremowych zup i dekoracji różnych sałatek.
Paluszki są kruche, mocno serowe, a ich chrupanie naprawdę bardzo wciąga.
Koniecznie sami spróbujcie.

Ps. Polecam Wam również przepisy na ciasteczka z serka topionego:

- kruche - klik
- serowo-cebulowe - klik


 Paluszki z serka topionego - składniki:

(około 13-15 sztuk)
100g mąki pszennej
100g serka topionego
50g masła/margaryny
1 żółtko
1 łyżeczka papryki słodkiej (u mnie wędzona)
1/2 łyżeczki soli (można dodać więcej)
Dodatkowo:
1 białko do posmarowania


Paluszki z serka topionego - przygotowanie:

Wszystkie składniki umieścić w misce oraz wyrobić na jednolitą masę.
Następnie ciasto należy rozwałkować na grubość około 0,7 cm i powycinać z niego paski o długości około 12 cm i szerokości 1-1,5 cm.
Paseczki lekko skręcić oraz przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Paluszki posmarować uprzednio roztrzepanym białkiem i opcjonalnie można posypać dowolnymi przyprawami.
Piec w rozgrzanym piekarniku przez mniej więcej 15-18 minut w 180 stopniach.


W przepisie użyłam serka topionego śmietankowego z kolorowym pieprzem Sertop.


34 komentarze:

  1. Dawno takich nie jadłam :D

    OdpowiedzUsuń
  2. O, takiego czegoś jeszcze nie jadłem, bardzo ciekawe :)

    OdpowiedzUsuń
  3. To idealna przekąska na jakiś seans filmowy w domu.

    OdpowiedzUsuń
  4. Robiłam dawno temu podobne, pyszne są, polecam je :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kochana to coś nowego nie znałam takiego przepisu

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniały pomysł:)

    OdpowiedzUsuń
  7. O, coś dla moich córek, starsza uwielbia takie rarytasy serowe 😉.
    Trzeba zrobić zapas mąki i sera, przyda się na kwarantannę w razie czego. Buzuaki. Miłego dnia 😘

    OdpowiedzUsuń
  8. ciekawe, czy wyszłyby mi w wersji bez glutenu :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Świetny pomysł na idealną przekąskę :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Z serkiem topionym jeszcze nie jadłam. Uwielbiam takie przekąski na wieczór przed telewizorem :p

    OdpowiedzUsuń
  11. Jaki ciekawy przepis! Superowy ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Jakie zlote i chrupiace, cudo :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo dobre - polecam wszystkim .Dziękuję za przepis .

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło mi <3 Korzystając z moich przepisów proszę podsyłać zdjęcia :)

      Usuń
  14. Z jakim sosem można je podawać?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak naprawdę to rzecz gustu. Fajnie smakują z sosem serowym lub jakimś ostrym.

      Usuń

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger