niedziela, lutego 09, 2020

Zdrowe ciasteczka z masła orzechowego i mąki kokosowej (bez glutenu)




Ciasteczka z masła orzechowego i mąki kokosowej to idealna propozycja na zdrową i wartościową przekąskę oraz zaspokojenie ochoty na "coś" słodkiego.
Ich orzechowo-kokosowy posmak naprawdę skusi niejednego miłośnika niezdrowych słodyczy.
Ciasteczka są dość syte, a moja córka podjada je z wielką chęcią.
Ciastka możecie urozmaicić ulubionymi bakaliami, lecz pamiętajcie, że na ich smak wpływa jakość masła orzechowego i mąki kokosowej.
Niby te produkty mają podobny lub identyczny skład, ale w smaku czuć definitywną różnicę.
To kto się skusi na moje zdrowe ciasteczka?


Ciasteczka z masła orzechowego i mąki kokosowej - składniki:

(około 13 sztuk)
  100g mąki kokosowej
150g masła orzechowego
50g masła/margaryny
2 jajka
2 łyżki miodu (*)
1 łyżeczka sody oczyszczonej (płaska)


 Ciasteczka z masła orzechowego i mąki kokosowej - przygotowanie:

Masło orzechowe, masło/margarynę oraz jajka dokładnie zmiksować, a następnie kolejno połączyć z miodem, sodą i mąką kokosową.
Kiedy masa będzie gęsta to zamiast miksera należy użyć dłoni.
Z powstałej masy uformować kulki o wielkości orzecha włoskiego.
Każdą kulkę delikatnie spłaszczyć, a następnie przełożyć na blachę uprzednio wysłaną papierem do pieczenia.
Ciasteczka piec w rozgrzanym piekarniku przez około 15 minut w 180 stopniach.


Ciasteczka z masła orzechowego i mąki kokosowej - dodatkowe informacje:

(*) Można użyć dowolnego słodzidła i jego ilość dostosować do własnych upodobań.
Ciasteczka z podaną ilością miodu nie są zbyt słodkie.
 

30 komentarzy:

  1. Ciasteczka przepyszne i zdrowe, idealne do kawki:)

    OdpowiedzUsuń
  2. muszą smakować pysznie"!

    OdpowiedzUsuń
  3. Zdrowe i dobre to najlepsze połączenie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Jestem głodna..! Zapisuje przepis ☺

    OdpowiedzUsuń
  5. Kuszące! O ile znajdę masło orzechowe bez oleju palmowego to chętnie wypróbuję Twój przepis ;) tylko mam pytanie... czy ciastka wychodzą chrupkie? Takie lubię najbardziej :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Są delikatnie miękkie. Mają chrupiącą otoczkę.

      Usuń
  6. Uwielbiam takie ciasteczka, więc przepis jak najbardziej chętnie wykorzystam :D Pozdrawiam! wy-stardoll.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam tego rodzaju ciasteczka! Pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam takie ciasteczka :) pyszne są i do tego zdrowe :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Super, mam jeszcze trochę mąki kokosowej do wykorzystania, ten przepis to coś dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Moje smaki! Same ulubione składniki :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Jestem zachwycona! Właśnie je upiekłam:) wyglądają i smakują pysznie a ten zapach.. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się <3 A masz może zdjęcie do umieszczenia w facebookowej galerii?

      Usuń
  12. masło roztopione?

    OdpowiedzUsuń
  13. Zrobiłam! Pół wg przepisu, a pół z dodatkiem kakao. Mogłyby być nieco słodsze, ale i tak spałaszowaliśmy wszystkie, co do okruszka😆Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger