niedziela, stycznia 19, 2020

Najprostszy chleb pszenny bez wyrabiania (tylko kilka składników!)



Tak! To jest najprostszy chleb pszenny bez wyrabiania, a do jego przygotowania potrzeba jedynie kilku podstawowych składników!
Przyznam, że początkowo z ciasta, które wymieszała moja 2,5 letnia córka miałam zamiar piec bułki, ale jak wiecie na razie mam sprawną tylko jedną rękę i dlatego zamiast trudzić się z formowaniem - wszystko przełożyłam do blaszki.
Wyszedł pyszny, domowy oraz mięciutki chleb, który przez długi czas pozostaje świeży!
 Koniecznie sami spróbujcie i przekonajcie się, że upieczenie domowego pieczywa może być dziecinnie proste!


Chleb pszenny bez wyrabiania - składniki:

 (1 chleb pieczony w formie o wymiarach 10 x 24 cm)
3 szklanki mąki pszennej (1 szklanka = 250 ml)
1,5 szklanki ciepłej wody
 1 łyżeczka suszonych drożdży
1 łyżeczka cukru
1-2 łyżeczki soli (opcjonalnie, ale polecam dla smaku)
 
 
Chleb pszenny bez wyrabiania - przygotowanie:

Wszystkie składniki umieścić w misce i dokładnie wymieszać łyżką do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.
Miskę przykryć ściereczką i odstawić na około 1 h w ciepłe miejsce, aby ciasto podwoiło swoją objętość.
Następnie ciasto przełożyć do formy wysłanej papierem do pieczenia (*) i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
Piec (**) około 30-40 minut w temperaturze 200 stopni.

 
Chleb pszenny bez wyrabiania - dodatkowe informacje:
 
(*) Chlebek możecie urozmaicić o dodatek ulubionych ziaren.
Ja swój posypałam pestkami słonecznika, który uwielbia moja córka.
(**) Korzystam z piekarnika gazowego, który grzeje jedynie od dołu, więc jeśli jak ja macie problem z przyrumienieniem się wierzchu skórki to pod koniec pieczenia warto posmarować ją rozbełtanym żółtkiem.


Inspiracja pochodzi z serwisu: www.zpierwszegotloczenia.pl.

65 komentarzy:

  1. Ten chleb wygląda przepysznie. Mniam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Też mam taki piekarnik, o którym piszesz. Chyba spróbuję upiec taki chlebek w weekend :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Tym razem notka nie dla mnie . Mam dostęp do dobrego chleba i znam dobrze jego skład . Mimo to podziwiam zapał do pieczenia chleba

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Domowy zawsze wychodzi taniej ;)

      Usuń
    2. prąd za darmo?

      Usuń
    3. Akurat mam piekarnik gazowy, a gaz w czynszu i niezależnie ile używam - płace tyle samo ;)

      Usuń
  4. Jeśli przez długi czas pozostaje świeży, to biorę w ciemno :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Domowe chleby i bułeczki są najlepsze :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Piękny ten chlebek! Wypróbuję przepis na pewno :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pycha, kocham domowe pieczywo☺

    OdpowiedzUsuń
  8. Wyszedł Tobie naprawdę pięknie i bardzo apetycznie się prezentuje :D
    W smaku na pewno jest świetny :D Pozdrawiam!
    wy-stardoll.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  9. Długo szukałem prostego przepisu na mój pierwszy chleb, a ten wygląda idealnie. Muszę spróbować ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Domowy chleb jest najlepszy, ten przepis chętnie wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wyglada pysznie :-) Nie ma to jak domowy chlebek :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wygląda smakowicie :) Ja ostatnio piekłam bułeczki pszenne, też byłam bardzo zadowolona z efektu. Czas upiec chlebek :)
    Pozdrawiam ciepło ♡

    OdpowiedzUsuń
  13. domowy chleb zawsze wygra ze sklepowymi:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Uwielbiam domowe pieczywo, ale od jakiegoś czasu piekę już tylko chleb razowy na zakwasie :) Oczywiście wymaga czasu, ale smak wszystko rekompensuje :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Pyszny chlebek kochana, uwielbiam taki domowy:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Piękny chlebek, aż trudno uwierzyć, że taki prosty do zrobienia :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Można użyć drożdży świeżych ? Ile ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można. To przelicznik: 7 gramów drożdży instant = 25 gramów drożdży świeżych.

      Usuń
  18. A jeśli zwykłe drożdże, to ile?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można. To przelicznik: 7 gramów drożdży instant = 25 gramów drożdży świeżych.

      Usuń
  19. Czy konsystencja wyszla Wam zwarta czy raczej zadka?

    OdpowiedzUsuń
  20. A bułeczki z tego ciasta udało Ci się ręcznie uformować? Bo ono takie luźne jest. I jak długo trzymasz w piekarniku, też 30min/200°?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bułeczki piec około około 15 minut, a co do ciasta to należy wykładać je łyżką i delikatnie formować.

      Usuń
  21. Widzę "prosty chleb" i biorę bez wahania :) Od dawna chodzi za mną myśl o upieczeniu chleba, ale ciągle zasłaniam się wymówkami - brakiem czasu, brakiem składnikiem, niepewnością czy wyjdzie. Może w końcu?

    A co daje cukier? Bardzo zmieni się smak (na gorsze), jeśli się go nie doda?

    OdpowiedzUsuń
  22. Czy make pszenną mogę zastąpić orkiszową?

    OdpowiedzUsuń
  23. Nie ma to jak domowy chlebek, też piekę, może nie codziennie ale dosyć często:)

    OdpowiedzUsuń
  24. Chlebek wygląda tak, że ślinka cieknie. Nie mogłam mu się oprzeć, więc właśnie piecze się:D Włączyłam grzanie góra-dół. Mam nadzieję, że to mu nie zaszkodzi.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najwyżej odrobinę zmieni się czas pieczenia. Pochwal się efektem :)

      Usuń
  25. Witam, u mnie chyba coś poszło nie tak, piekłam go ponad 35minut, grzałka góra i dół, a od połowy do dołu wyszedł surowy. Zostawiłam go do ostudzenia w uchylonym piekarniku i szkoda mi go wyrzucać to znowu go wstawiłam do piekarnika ale już bez blaszki, czy coś z tego wyjdzie czy już stracony?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mój piekarnik piecze jedynie od dołu. Nie wiem czy dopieczenie chleba coś pomoże, proszę dać znać. A wirch był upieczony?

      Usuń
    2. Tak, góra była dobrze upieczona na złoty kolor ale to praktycznie tylko ta część która wyrosła powyżej blaszki. Jak dopieklam go drugi raz to upiekł się dobrze, nie kleił się i był suchy w środku ale za to góra już spieczona na kamień mimo że większość tego drugiego razu piekłam tylko grzałka dół. Spróbuję jeszcze upiec drugi taki chleb ale tylko na dolnej grzałce. Bo gdybym chciała upiec go bez blaszki to pewnie zrobi się chlebowy placek zamiast chleb?

      Usuń
    3. Nie, upiecze się chlebek, bo z tego przepisu można zrobić bułki. Z tymże ciasto jest klejące i trudno z niego uformować idealny kształt. Można wspomóc się łyżką.

      Usuń
  26. nie można dawać ludziom takich łatwych przepisów, bo korci by robić :D
    Już wiem, co będę twaorzyć w poniedziałek :D

    Przepis bardzo podobny do chlebka kubańskiego :)

    OdpowiedzUsuń
  27. Chleb bardzo prosty w wykonaniu i bardzo smaczny 🙂

    OdpowiedzUsuń
  28. Przepis zapisałam, będę próbować :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger