Szybki piernik z powidłami śliwkowymi to idealna propozycja na świąteczne ciasto, które można przygotować na ostatnią chwilę lub nawet kilka dni wcześniej, ponieważ idealnie się przechowuję - nic nie tracąc na swojej świeżości!
Piernik jest wilgotny i miękki.
Do środka możecie dodać ulubione bakalie, ale dla mnie przedstawiona wersja jest najlepsza.
Polecam!
Szybki piernik z powidłami śliwkowymi - składniki:
(Forma o wymiarach 10 x 28 cm)
300 g powideł śliwkowych (mały słoik)
1 szklanka mleka (1 szklanka = 250 ml)
1/4 szklanki oleju (można stopić masło lub margarynę)
2 jajka (duże)
1/4 szklanki oleju (można stopić masło lub margarynę)
2 jajka (duże)
2 łyżki miodu
2 szklanki mąki pszennej/orkiszowej
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki cukru
1 łyżka kakao
1 opakowanie przyprawy do piernika (40g )
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 opakowanie przyprawy do piernika (40g )
1 łyżeczka sody oczyszczonej
Polewa 1:
50g masła/margaryny
40g cukru
1-2 łyżki mleka
2 łyżki kakao
Polewa 2:
50g czekolady mlecznej/gorzkiej
1-2 łyżki mleka
Szybki piernik z powidłami śliwkowymi - przygotowanie:
W pierwszej misce należy utrzeć jajka z cukrem, a w drugiej wymieszać składniki suche, czyli mąkę, kakao, przyprawę do piernika i sodę oczyszczoną.
Natomiast w trzeciej dokładnie połączyć mleko, olej, powidła oraz miód.
Do ostatniej miski dodać składniki suche.
Całość dokładnie zmiksować i na końcu delikatnie wymieszać z masą jajeczną.
Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Piernik piec w rozgrzanym piekarniku przez około 60 minut (do tzw. "suchego patyczka") w 180 stopniach.
Przygotować polewę.
Sposób 1:
W niewielkim rondelku rozpuścić masło/margarynę z cukrem i następnie połączyć z mlekiem.
Garnuszek zdjąć z palnika i wsypać kakao.
Całość energicznie wymieszać do powstania jednolitej konsystencji.
Sposób 2:
Kawałki czekolady roztopić w kąpieli wodnej i wymieszać z mlekiem.
Gotową polewą udekorować wierzch upieczonego piernika.





Och, ale bym zjadła. Zapachniało świętami :)
OdpowiedzUsuńPolecam :)
UsuńJuż czuje ten smak piernika! ♥
OdpowiedzUsuńFakt, cudownie pachnie!
UsuńWygląda pysznie :) Często piekę podobny. Takie pierniki są najlepsze :) A talerzyk uroczy.
OdpowiedzUsuńDziękuję.
UsuńLubię pierniki :)
OdpowiedzUsuńA masz swoją ulubioną recepturę?
UsuńUwielbiam pierniki :D Chętnie wypróbuję przepis :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam! wy-stardoll.blogspot.com
Cieszę się i czekam na efekt!
Usuńjaki ładny i puszysty
OdpowiedzUsuńDziękuję.
UsuńTeż mam przepis na taki błyskwiczny, pysznie wygląda Twój:)
OdpowiedzUsuńDziękuję. Błyskawiczne ciasta są szybkie i pyszne, prawda?
UsuńWyglada obłędnie :) uwielbiam piernik :)
OdpowiedzUsuńDziękuję <3
UsuńPiernik uwielbiam w każdej postaci! Twoja propozycja mega mnie zaciekawiła <3
OdpowiedzUsuńKoniecznie skorzystaj z przepisu!
UsuńU mnie w domu nigdy nie piekło się piernika, ale w tym roku będę robiła swój. Tyle tylko, że pomidorowy :)
OdpowiedzUsuńOooo, pomidorowy? Pochwal się przepisem. Ps. U mnie zawsze ciastami pachnie przed świętami a w trakcie robię urlop od kuchni, bo nie lubię jeść na siłę "bo trzeba".
UsuńCudownie wygląda kochana :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję Marzenko <3
Usuń.
OdpowiedzUsuń;)
UsuńŚwietny przepis! Na pewno smakuje obłędnie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam!
UsuńZapachniało Świętami :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńPrzepyszny :)
OdpowiedzUsuńDziękuję.
UsuńUwielbiam pierniki :-)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńKocham pierniki i możliwe że upiekę. a dodanie powideł brzmi pysznie.
OdpowiedzUsuńPolecam!
UsuńJak patrzę na takie ciasta, od razu czuję ich zapach :)
OdpowiedzUsuńFakt, cudownie pachną!
Usuń