niedziela, sierpnia 18, 2019

Tofucznica, czyli wegańska jajecznica




Co prawda daleko mi do diety wegańskiej, ale szczerze przyznam, że bardzo lubię niektóre dania, które nie zawierają produktów pochodzenia zwierzęcego.
Tak też jest z tofucznicą, czyli "jajecznicą" bez jajek.
Mimo, że lubię klasyczną jajecznicę to tofucznica także często gości w moim menu.
Fakt, nie smakuje dokładnie tak samo jak smażone jajka, ale bardzo podobnie, dzięki czemu doskonale sprawdzi się jako śniadanie u wegan oraz alergików.
Samo tofu jest produktem wysokobiałkowym, z małą zawartością tłuszczu i niskim indeksem glikemicznym.
Tofu zawiera również wiele cennych składników odżywczych oraz obniża zły cholesterol.
To komu porcję tofucznicy?

(około 2 porcje)
200g tofu naturalnego
1 cebula (mała)
1 łyżka płatków drożdżowych (*)
około 50 ml wody
czarna sól (**)
pieprz
Dodatkowo:
odrobina oleju roślinnego do smażenia
 Opcjonalnie:
szczypiorek/koperek
pomidor do podania

Cebulę należy pokroić w kostkę i zeszklić na odrobinie oleju.
Tofu odcedzić z wody, pokruszyć palcami na mniejsze kawałki i następnie dodać do cebuli.
Całość chwilkę podsmażyć.
Następnie wsypać płatki drożdżowe oraz odrobinę soli z pieprzem.
Wszystko razem dokładnie wymieszać i połączyć z wodą.
Tofu z cebulą poddusić do momentu odparowania wody i po tym czasie smażyć przez dodatkowe kilka minut.
Tofucznicę doprawić do smaku i podawać z ulubionymi dodatkami.

(*) Płatki drożdżowe nieaktywne - to bezpieczne dla zdrowia (i kobiet w ciąży) nieaktywne drożdże (zwykłych drożdży nie wolno jeść na surowo), które mają delikatny zapach i smak. 
 Są bogate w wiele witamin i minerałów, zawierają: witaminy z grupy B (B1, B2, B3 i B8), witaminy H (biotyna) i D, chrom, kobalt, mangan, cynk, miedź, żelazo, wapń, magnez, fosfor, sód, selen. 
Często dodaje się je do dań wegańskich, bo oprócz walorów zdrowotnych świetnie podkreślają smak potrawy.
Smakują jakby odrobinę serowo i bardzo delikatnie.
Jeśli nie dodacie ich do tofucznicy to nie będzie wielkiej tragedii, ale polecam jej wzbogacenie płatkami, bo tak naprawdę płatki wpływają na całokształt dania.
(**) Czarna sól nadaje tofucznicy jajecznego posmaku.
Zawiera też sporo właściwości zdrowotnych, choć należy pamiętać, że w głównej mierze składa się z chlorku sodu, którego nie należy spożywać w nadmiarze.

18 komentarzy:

  1. Wegańska jajecznica - ciekawe czy smakuje tak samo jak zwykła tradycyjna jajecznica.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Różnica jest bardzo mała, ale smakiem jest bardzo zbliżona. Uwielbiam tofucznicę.

      Usuń
  2. jeszcze nie jadłam takiej wersji jajecznicy:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przyznam, że nie jadłam jeszcze takiej jajecznicy.

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo chętnie załapię się na Twoją propozycję. Smakowicie wygląda

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciekawy pomysł, takiej jajecznicy jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Tofu to raczej nie dla mnie;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Trzeba będzie spróbować :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Tofu często wykorzystuje w potrawach, ale przyznam, że tofucznicy, która jest już wegańską klasyką jeszcze nie robiłam :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Jaka jest kaloryczność tego cudeńka ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 1 porcja około 150-160 - w zależności od kaloryczności tofu. Większość w 100g ma 130 kcal, ale są też po 90.

      Usuń

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger