wtorek, sierpnia 13, 2019

Ciastka z masła orzechowego i płatków jaglanych (bez glutenu, mąki i cukru)




Ciastka z masła orzechowego i płatków jaglanych to propozycja na zdrową przekąskę, która przy okazji zaspokoi ochotę na "coś" słodkiego.
Ciasteczka idealnie nadają się dla osób będących na diecie bezglutenowej oraz unikających cukru.
Oprócz tego są naprawdę pyszne, delikatnie chrupiące i niesamowicie kusząco pachną!
Do ich przygotowania potrzeba jedynie kilku produktów, więc kto się skusi na takie pyszności?
Polecam!

(około 10 sztuk)
150g masła orzechowego
50g ksylitolu (lub innego słodzidła)
1 jajko
100g płatków jaglanych
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masło orzechowe z ksylitolem należy utrzeć na puszystą masę, a następnie połączyć z jajkiem.
Dodać płatki oraz proszek do pieczenia i całość wymieszać (najlepiej dłońmi) na jednolitą masę.
Z ciasta uformować kuleczki o wielkości orzecha włoskiego.
Każdą kulkę spłaszczyć i ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia.
(Ja swoje ciasteczka dodatkowo spłaszczałam widelcem, dzięki czemu na wierzchu uzyskały ciekawy wzorek.)
Ciastka piec w rozgrzanym piekarniku przez około 16-17 minut w 180 stopniach.
(Posiadam piekarnik gazowy.) 

31 komentarzy:

  1. Pycha, bardzo lubię takie ciasteczka :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne ciasteczka :) Uwielbiam ciastka na bazie masła/pasty orzechowej

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję. Ja również uwielbiam dodatek masła orzechowego w ciastkach.

      Usuń
  3. Chętnie wypróbuję przepis, bo wyglądają smakowicie :D
    Pozdrawiam! wy-stardoll.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. super :) nie ma to jak zdrowe domowe ciacha :) ja ostatnio robiłam batoniki z amarantusem bez pieczenia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję. Pewnie batoniki też były pyszne - zaraz sprawdzę :*

      Usuń
  5. Świetny przepis na zdrowe ciasteczka, zapisuję do wypróbowania :) pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Muszę spróbować. Od czasu do czasu lubię upiec takie proste i domowe ciasteczka a nie tylko zajadać się tymi kupnymi.
    Serdeczności.

    OdpowiedzUsuń
  7. Super pomysł. Ostatnio eksperymentuje z płatkami jaglanymi. Uwielbiam również wypieki z masłem orzechowym więc na pewno by mi posmakowały :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wyglądają smakowicie! Odrzuciłam produkty mączne więc muszę wypróbować ten przepis :)

    https://redamancyy.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  9. Świetna opcja do kawki czy herbatki:D :**

    OdpowiedzUsuń
  10. Super przepis. Uwielbiam takie ciasteczka więc na pewno przygotuję :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Zjadłabym wraz z dokładką :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Czy zamiast ksylitolu lepiej użyć miodu czy cukru brązowego?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A to już według gustu. Jeśli chodzi o właściwości zdrowotne to cukier to cukier - nie ważne biały czy brązowy. Natomiast miód w wysokiej temperaturze utraci swoje pozytywne działanie.

      Usuń
  13. Witam a czy można dodać np nasiona chia lub jakieś owoce suszone?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger