niedziela, lipca 21, 2019

Mocno mleczne lody waniliowe z mlekiem w proszku




Mocno mleczne lody waniliowe z mlekiem w proszku to jedne z najlepszych lodów, które możecie przygotować z zaledwie kilku składników, bez dodatku jajek oraz użycia maszynki.
Są przepyszne, przyjemnie kremowe i smakiem odrobinę przypominają lody z automatu.
Ich mleczność jest rewelacyjna...
Zdecydowanie należą do moich faworytów w kategorii lodów domowych!
Polecam.

1 szklanka mleka (1 szklanka = 250 ml)
1 szklanka mleka w proszku
3 łyżki cukru
3 łyżki cukru waniliowego (polecam domowy) (*)
 1 szklanka śmietanki 30-36% (**)
 
 Do niewielkiego garnuszka wlać mleko, wsypać mleko w proszku oraz oba cukry.
Wszystko razem wymieszać i podgrzewać na niewielkim ogniu, aż składniki się połączą.
(Cukry powinny się rozpuścić.)
Całość zdjąć z palnika, ostudzić i następnie na kilka godzin wstawić do lodówki.
Po tym czasie śmietankę należy ubić na sztywno i nie przerywając miksowania wolnym strumieniem połączyć z porządnie schłodzoną masą mleczną.
Mieszankę lodową przełożyć do pojemnika (***), przykryć oraz wstawić do zamrażarki minimum na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
(Po pół godziny i godzinie mrożenia lody można przemieszać, wtedy będą bardziej puszyste, ale nie jest to obowiązkowe i sama robię to rzadko.)
 
(*) Można dodać ziarenka z laski wanilii i wtedy cukier waniliowy zamienić na zwykły.
(**) Jeśli wolicie jeszcze bardziej kremowe lody to dodajcie mniej śmietanki - o jakieś 50-100 ml.
(***) Użyłam pojemnika po lodach o pojemności 1 litra.
 

Inspiracja z tego forum - klik.

22 komentarze:

  1. Lody w gorące dni jak najbardziej, a takie domowe z jeszcze większą chęcią :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne lody dla ochłody :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Domowe lody, najlepsze na świecie!

    OdpowiedzUsuń
  4. wygladaja smakowicie- idealna propozycja deseru na lato xx

    OdpowiedzUsuń
  5. Domowe lody są najpyszniejsze :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Lody dziś zrobiłam są pyszne. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super, bardzo się cieszę. A masz może zdjęcie do galerii na fb?

      Usuń
  7. Długo musi się chłodzić ta masa mleczna w lodowce? Jest to konieczne?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aby była zimna. Można wstawić ją na trochę do zamrażarki. Masa mleczna musi być schłodzona :)

      Usuń
    2. Można podwoić porcję? Np
      2 szklanki mleka, 2 szklanki mleka w proszku itd...

      Usuń
  8. Można nie dawać mleka z mlekiem w proszku i cukrem do lodówki?czy trzeba?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trzeba porządnie wystudzić. Można krócej chłodzić.

      Usuń
  9. Witam serdecznie.
    Mleko może być roślinne ,np. sojowe lub kokosowe ?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger