sobota, stycznia 12, 2019

Pieczeń z mięsa mielonego przekładana szpinakiem






 Taką pieczeń przyrządzam już od wielu lat, więc poniższa receptura jest niejednokrotnie sprawdzona i bardzo zachwalana przez moją rodzinę oraz znajomych.
To doskonała propozycja na ciepło do obiadu lub na zimno do pieczywa.
Pieczeń jest bardzo smaczna i dzięki pysznej warstwie szpinaku wygląda naprawdę efektownie.
U mnie sprawdza się na co dzień i podczas rodzinnych imprez.
Polecam!

 (Forma o wymiarach około 10 cm x 20)
Warstwa mięsna:
500g mięsa mielonego (u mnie tym razem wieprzowe)
1 cebula
1/2 ugotowanej marchewki
1/2 ugotowanej pietruszki
1 jajko
1-2 łyżki bułki tartej
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku (płaska)
1 łyżeczka suszonej natki pietruszki
gałka muszkatołowa
sól, pieprz
Szpinak:
1 opakowanie mrożonego szpinaku (około 450g)
1 łyżka masła
1 ząbek czosnku
sól, pieprz

Marchewkę z pietruszką zetrzeć na dużych oczkach tarki, a cebulę z czosnkiem drobno posiekać.
  Wszystkie składniki masy mięsnej należy dokładnie wyrobić.
Całość doprawić do smaku oraz podzielić na 2 części.
Szpinak podsmażyć na maśle i następnie połączyć ze zmiażdżonym ząbkiem czosnku oraz odrobiną soli i pieprzem.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia i warstwowo napełnić: mięsem, szpinakiem, mięsem.
Pieczeń piec w rozgrzanym piekarniku przez około 40 minut w 180 stopniach. 
(Czas pieczenia zależy od rodzaju piekarnika.)

2 komentarze:

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger