niedziela, grudnia 02, 2018

Kurczak z patelni z suszoną żurawiną





Tak przygotowany kurczak może być nie tylko ekspresową propozycją na świąteczny obiad, ale również idealnie sprawdzi się w dowolny dzień roku.
Udka smakują naprawdę rewelacyjnie, są miękkie i delikatne.
Suszona żurawina nadała im wyjątkowego smaku oraz lekkiej słodyczy, która wspaniale komponuje się z soczystym mięsem.
Polecam!

2 ćwiartki z kurczaka
1/2 łyżeczki soli ziołowej
1/2 łyżeczki papryki ostrej
Dodatkowo:
1/2 łyżki masła
300-400 ml bulionu/wody
2 liski laurowe
2 ziarenka ziela angielskiego
Ponadto:
20g suszonej żurawiny

Udka z kurczaka należy umyć, osuszyć i dokładnie natrzeć przyprawami.
Tak przygotowanego kurczaka z obu stron podsmażyć na maśle.
Następnie na patelnię z mięsem wlać około 200 ml wody/bulionu oraz wrzucić suszoną żurawinę, ziele angielskie i liście laurowe.
Całość dusić pod przykryciem przez około 50 minut - do miękkości udek.
W międzyczasie i w razie potrzeby podlać je pozostałą wodą/bulionem.

6 komentarzy:

  1. Nigdy nie robiłam nóg z kurczaka na patelni, zawsze piekłam, więc przepis mnie zainteresował

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobiłam tak polędwiczki z kurczaka, pycha!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło mi. A masz może zdjęcie do umieszczenia w galerii na fb?

      Usuń
  3. Uwielbiam sól ziołową, fajnie podkręca smak dania. Połączenie drobiu, tej soli i żurawiny to petarda w smaku! <3

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger