czwartek, listopada 22, 2018

Bezglutenowe placuszki z płatków jaglanych z miodem (tylko 4 składniki)



Placuszki są niezwykle proste i błyskawiczne w przygotowaniu, dlatego idealnie nadają się na szybkie śniadanie, kolację lub też zwykłą przekąskę, którą można również zapakować do lunch boxa.
Składają się jedynie z 4 składników, ale możecie je urozmaicić zgodnie z własnymi upodobaniami.
Dodam jeszcze, iż subtelna miodowa nuta doskonale komponuje się z delikatną konsystencją każdego placka.
Polecam!

(około 7 sztuk)
50g płatków jaglanych (około 5 płaskich łyżek)
50 ml mleka
1 jajko
1 łyżka miodu
Ponadto:
olej/masło do smażenia

Wszystkie składniki na placuszki wymieszać i odstawić na kilka minut, aby płatki odrobinę napęczniały.
Po tym czasie na patelni rozgrzać odrobinę tłuszczu i za pomocą łyżki - wykładać niewielkie porcje ciasta.
(1 łyżka stołowa na 1 placuszek.)
Placki smażyć z obu stron na lekko złoty kolor.
Podawać bezpośrednio po przygotowaniu solo lub z ulubionymi dodatkami.
 (Na zimno również świetnie smakują.)

7 komentarzy:

  1. Robie często sa przepyszne!!

    OdpowiedzUsuń
  2. czy płatki jaglane to to samo co kasza jaglana? :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, ale płatki jaglane można zastąpić owsianymi :)

      Usuń
  3. Na pewno niebawem je zrobię:) bardzo prosty przepis na placuszki to to co ja i moje córeńki kochamy najbardziej :) Fajnie, krótko i zwięźle napisany przepis i dziękuję za podanie ekwiwalentu wagi płatków w łyżkach 😅 Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger