sobota, października 06, 2018

Szarlotka po włosku





Szarlotka jest szybka, prosta i smakuje naprawdę rewelacyjnie.
Przypomina mi jabłecznik na cieście ucieranym lub wilgotny biszkopt genueński.
Pyszne, maślane oraz delikatnie ciasto rozpływa się w ustach.
Koniecznie spróbujcie!

(Tortownica o średnicy 18-20 cm)
200g mąki pszennej
150g cukru
80g masła
3 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
3 jabłka

Obrane jabłka pokroić w kostkę, a mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
Jajka z cukrem ubić na puszystą, jasną i dość sztywną masę.
(Potrwa to do około 10 minut.)
Ubijając, dodać miękkie masło.
(Nie przejmować się, jeśli masa będzie "grudkowata".)
Do miski wsypać kolejno: połowę mąki, jabłka oraz pozostałą mąkę.
Całość delikatnie wymieszać i przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
 Piec około 40 minut w 180 stopniach.
(Posiadam piekarnik gazowy.)

Inspiracja z książki "Krój, gotuj, wow".

6 komentarzy:

  1. Często robię takie ciasto. Ale przyznam szczerze, że nawet nie wiedziałam, że jest to "szarlotka po włosku ;) Przepis mam od babci ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super. Ja znalazłam go w książce z włoskimi przepisami :)

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Dziękuję <3 Natalia zawsze musi być w kuchni jak coś robię :)

      Usuń
  3. Wsypać połowę mąki potem jabłka i drugą połowę mąki, a co z masą jajeczną?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właśnie do masy jajecznej wsypać połowę mąki, jabłka i resztę mąki.

      Usuń

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger