poniedziałek, sierpnia 13, 2018

Babeczki z cukinii na słono z mąką żytnią




Babeczki smakują rewelacyjnie i sprawdzą się jako syta przekąska (nawet w pracy, czy na spacerze) lub pyszne śniadanie.
Są mocno wilgotne oraz bardzo aromatyczne.
Zapewniam, że polubią je dzieci i dorośli!
Koniecznie spróbujcie.

(około 8 sztuk) 
300g cukinii
50 ml mleka
50g masła
  2 jajka
100g mąki żytniej (u mnie typ 720; można użyć pszennej)
1 łyżeczka papryki słodkiej (płaska)
1 łyżeczka suszonego koperku
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki czosnku granulowanego
  1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

Masło rozpuścić i lekko przestudzić, a cukinię należy zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
 W pierwszej misce zmiksować jajka, mleko oraz masło - na końcu wmieszać cukinię.
W drugiej połączyć mąkę z sodą i przyprawami.
 Wszystkie składniki delikatnie, ale dokładnie wymieszać.
Wgłębienia w formie do muffinek wypełnić ciastem.
(Babeczki podrosną, lecz podczas stygnięcia mogą odrobinę opaść. Lepiej nie używać papierowych papilotek, ponieważ ciasto będzie przywierało do papieru.)
Całość piec w rozgrzanym piekarniku przez około 25-30 minut w temperaturze 180 stopni.
  Babeczki wyjąć przestudzić na kratce.
 

2 komentarze:

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger