czwartek, maja 24, 2018

Ciasteczka chałwowo-kokosowe z kleiku ryżowego





To już kolejna wersja chrupiących i delikatnych ciastek z kleikiem ryżowym w roli głównej.
Tym razem posiadają pyszny oraz kuszący posmak chałwy z kokosową nutą!
Jeśli jesteście miłośnikami tego przysmaku to zapewne pokochacie i te ciasteczka.
 Polecam!

(około 12 sztuk)
100g kleiku ryżowego (bez dodatków)
120g masła/margaryny
 100g pasty tahini
100g wiórków kokosowych
100g cukru
  2 jajka
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masło/margarynę oraz pastę sezamową z cukrem utrzeć do puszystości i nie przerywając miksowania - wbić jajka.
Do powstałej masy dodać kleik, wiórki i proszek do pieczenia.
Całość dokładnie wymieszać - najlepiej za pomocą dłoni.
Z ciasta uformować kulki o wielkości średniego orzecha włoskiego.
Każdą kuleczkę lekko spłaszczyć i ułożyć (zachowując niewielkie odstępy) na blasze wysłanej papierem do pieczenia.
Całość wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 20 minut w 180 stopniach.
 (Ciastka powinny być odrobinę zarumienione.)
Ciasteczka ostudzić na kratce.
(Początkowo będą bardzo delikatne, ale później nabiorą kruchości.)

4 komentarze:

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger