wtorek, kwietnia 10, 2018

Truskawkowa pianka z kremem czekoladowym, czyli ptasie mleczko z 4 składników





To ciasto jakiś czas temu było moją małą improwizacją z wykorzystaniem minimum składników i dysponując niewielką ilością czasu.
 Okazało się wielkim hitem i nie raz usłyszałam, że jest lepsze od klasycznego ptasiego mleczka.
Jest naprawdę przepyszne i wprost rozpływa się w ustach!
Delikatna pianka idealnie komponuje się ze słodką warstwą kremu czekoladowego.
Pycha!
Koniecznie spróbujcie.

 (Forma 28 x 28 cm)
 Pianka:
600 ml śmietanki 30-36%
2 galaretki truskawkowe
Spód:
około 100 okrągłych biszkoptów
 Wierzch:
 krem/polewa czekoladowa (u mnie kremowe nadzienie Lauretta) (*)

Przygotować piankę.
Galaretki należy rozpuścić w 700 ml gorącej wody, pozostawić do ostudzenia i schłodzić w lodówce (nie mogą zgęstnieć).
Śmietankę ubić na sztywno i nadal miksując - cienkim strumykiem wlać zimne galaretki.
 Formę wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie na jej dnie równomiernie ułożyć biszkopty.
Na ciastka przelać masę.
Całość wstawić do lodówki - do całkowitego stężenia, najlepiej na całą noc.
Po tym czasie na wierzchu ciasta rozsmarować krem czekoladowy.
(Dodatkowo wierzch obsypałam wiórkami kokosowymi.) 

(*) Na wierzch możecie użyć polewy lub kremu czekoladowego.
Ja tym razem zdecydowałam się na nadzienie termostabilne Lauretta i uważam to za doskonały pomysł.
Nadzienie to jest niezwykle smaczne i kremowe.
To uniwersalny produkt, który świetnie się sprawdza w temperaturze powyżej 200 stopni, w ciastach po upieczeniu lub takich na zimno.
Nadzienie dostępne jest w opakowaniu przypominającym rękaw cukierniczy, do którego dostępne są 4 rodzaje tylek, dzięki którym można nadziać wszelkie wypieki - albo pięknie udekorować swoje słodkości.
Taka dekoracja rewelacyjnie trzyma formę i nie rozpływa się.
Niebawem wykorzystam ją w zaplanowanych tortach.
Dodam jeszcze, że nadzienie można mrozić i nie wpływa to na jego jakość, ani smak.
Polecam.



6 komentarzy:

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger