czwartek, kwietnia 26, 2018

Grillowany ser halloumi





Halloumi to rodzaj sera cypryjskiego, który powstaje z mleka owczego lub z mieszanki owczego, koziego i krowiego.
Posiada wysoką temperaturę topienia, więc idealnie nadaje się do grillowania, które sprawia, że ser zyskuje dodatkowych walorów smakowych i wcale się nie rozpływa. 
Jego wyrazisty, lekko słony smak (jest to ser solankowy) świetnie łączy się ze świeżymi warzywami i tym samym doskonale sprawdzi się jako pyszna przekąska.
Polecam!

1 opakowanie sera halloumi (250g)
Dodatkowo:
2-3 łyżki oleju
1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
1/4 łyżeczki czosnku granulowanego
pieprz 

Halloumi należy wyjąć z opakowania, delikatnie osuszyć, a następnie pokroić na plastry o grubości 1-1,5 cm.
Olej wymieszać z przyprawami.
Powstałą mieszanką posmarować (z jednej strony) każdy kawałka sera.
Całość umieścić na rozgrzanym grillu lub patelni grillowej i z wierzchu posmarować resztą oleju.
Ser grillować po 2-3 minuty z każdej strony, aż będzie lekko zarumieniony z zewnątrz i miękki w środku.

Ser podałam na przepięknym talerzu od MICHI.
Prawda, że jest przepiękny? 
Panie Honorata i Magdalena tworzą prawdziwe ceramiczne cuda! 
Zajrzyjcie na ich fanpage - klik, stronę internetową - klik oraz profil na instagramie - klik.
Ja już mam swój unikatowy, niepowtarzalny i prześliczny zesta.
Polecam i Wam!


3 komentarze:

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger