sobota, kwietnia 07, 2018

Domowy olej czosnkowy na 2 sposoby



To bardzo prosty sposób na aromatyczny i bardzo przydatny olej. 
Co prawda sklepy posiadają szeroki asortyment olejów smakowych, ale ten domowy jest tańszy i można przygotować go według własnych upodobań.
Niżej podam przykładowe proporcje, które można modyfikować i dostosować do własnego gustu.

500 ml oleju (np. rzepakowego, słonecznikowego, oliwy z oliwek)
  4-5 ząbków czosnku
Opcjonalnie:
1 listek laurowy
 
Sposób 1:
Czosnek drobno posiekać i umieścić w butelce z olejem.
Całość zakręcić i odstawić na 2-3 dni, a najlepiej na 1-2 tygodnie.
(Po tym czasie olej można przecedzić i czysty z powrotem przelać do butelki.)
Przechowywać w lodówce.

Sposób 2:
Olej z posiekanym czosnkiem przelać do rondelka i podgrzewać na małym ogniu do momentu pojawienia się niewielkich bąbelków.
(Uważać, aby nie doprowadzić oleju do wrzenia.)
Po ostygnięciu przelać do butelki.
(Można przecedzić.)
Przechowywać w lodówce.
Dzięki podgrzewaniu olej od razu nadaje się do użycia.

 Tym razem użyłam oleju słonecznikowego Olejowy Raj.


6 komentarzy:

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger