Przepis na najlepsze faworki! Moja mama robiła najlepsze faworki na świecie i szkoda, że... już nigdy mi takich zrobi. Pamiętam jak z bratem wykrawaliśmy i formowaliśmy chruściki, aby potem móc nimi bezkarnie się objadać. Wspaniałe wspomnienia... Odszukałam stary przepis mamy i postanowiłam samodzielnie przygotować przepyszne faworki. Korzystam z niego od lat! Dzięki idealnym proporcjom składników i paru trikom (podałam je w opisie przygotowywania) zawsze wychodzą kruchutkie, delikatne i wprost rozpływają się w ustach. Pyyyyycha! 
Ilość: ogromna miska, około 80 sztuk 
Całkowity czas przygotowania: do około 1,5 godziny
Najlepsze faworki - składniki:
- 500g mąki pszennej
 - 40g masła
 - 4 żółtka
 - 1 jajko
 - 1,5 łyżki śmietany
 - 1/2 łyżeczki octu 6% lub spirytusu
 
Dodatkowo:
- tłuszcz do głębokiego smażenia
 - cukier puder do posypania
 
Najlepsze faworki - przygotowanie:
Mąkę należy przesiać do dużej miski lub na stolnicę. Dodać masło, żółtka, jajko, ocet/alkohol oraz śmietanę. Całość wyrobić
na gładkie i elastyczne ciasto o konsystencji plasteliny. Gotowe ciasto uderzać/wybijać wałkiem z każdej ze strony - do momentu powstania pęcherzyków, a następnie bardzo cienko je rozwałkować.
(To dwie tajemnice kruchości faworków.)
Ciasto pokroić na paseczki (około 3-4 x 10-15 cm) i w każdym z nich na środku zrobić nacięcie, przez które należy przełożyć końce pasków.
(Robić to partiami, a uformowane faworki przykryć ściereczką, aby nie schły, ponieważ w przeciwnym razie po usmażeniu będą twarde.)
Faworki smażyć na rozgrzanym tłuszczu przez kilka minut do lekkiego zarumienienia się. Usmażone osączyć na ręczniku kuchennym i posypać cukrem pudrem.




A co robimy z masłem, które jest w składnikach?
OdpowiedzUsuńJuż dopisałam - należy je dodać z żółtkami i jajkiem.
UsuńCiasto nie łączy się i jest twarde, dlaczego?
OdpowiedzUsuńA jaka mąka została użyta i nie było to więcej niż 500g?
UsuńTeż podobnie robię , ale w proporcji 3 duże żótka na szklankę mąki i bez masła .A śmietanę dodaję kwaśną, nieco , jakby ciasto nie chciało się dobrze lepić . Wnuczki przepadaja za faworkami, wiec daje im deski, wałki czy tłuczki i tłuką dla kruchości. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń