czwartek, lutego 23, 2017

Faworki Mamy - najlepsze na świecie (przepis z lat 80-tych lub starszy + kilka wskazówek)

Przepis na najlepsze faworki!

Przepis na najlepsze faworki! Moja mama robiła najlepsze faworki na świecie i szkoda, że... już nigdy mi takich zrobi. Pamiętam jak z bratem wykrawaliśmy i formowaliśmy chruściki, aby potem móc nimi bezkarnie się objadać. Wspaniałe wspomnienia... Odszukałam stary przepis mamy i postanowiłam samodzielnie przygotować przepyszne faworki. Korzystam z niego od lat! Dzięki idealnym proporcjom składników i paru trikom (podałam je w opisie przygotowywania) zawsze wychodzą kruchutkie, delikatne i wprost rozpływają się w ustach. Pyyyyycha! 
 
Ilość: ogromna miska, około 80 sztuk
Całkowity czas przygotowania: do około 1,5 godziny
 
 

Najlepsze faworki - składniki:


  • 500g mąki pszennej
  • 40g masła
  • 4 żółtka
  • 1 jajko
  • 1,5 łyżki śmietany
  • 1/2 łyżeczki octu 6% lub spirytusu

Dodatkowo:

  • tłuszcz do głębokiego smażenia
  • cukier puder do posypania 



Najlepsze faworki - przygotowanie:


Mąkę należy przesiać do dużej miski lub na stolnicę. Dodać masło, żółtka, jajko, ocet/alkohol oraz śmietanę. Całość wyrobić na gładkie i elastyczne ciasto o konsystencji plasteliny. Gotowe ciasto uderzać/wybijać wałkiem z każdej ze strony - do momentu powstania pęcherzyków, a następnie bardzo cienko je rozwałkować.
(To dwie tajemnice kruchości faworków.)
Ciasto pokroić na paseczki (około 3-4 x 10-15 cm) i w każdym z nich na środku zrobić nacięcie, przez które należy przełożyć końce pasków.
(Robić to partiami, a uformowane faworki przykryć ściereczką, aby nie schły, ponieważ w przeciwnym razie po usmażeniu będą twarde.)
Faworki smażyć na rozgrzanym tłuszczu przez kilka minut do lekkiego zarumienienia się. Usmażone osączyć na ręczniku kuchennym i posypać cukrem pudrem.
 
Przepis na najlepsze faworki!

5 komentarzy:

  1. A co robimy z masłem, które jest w składnikach?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Już dopisałam - należy je dodać z żółtkami i jajkiem.

      Usuń
  2. Ciasto nie łączy się i jest twarde, dlaczego?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A jaka mąka została użyta i nie było to więcej niż 500g?

      Usuń
  3. Też podobnie robię , ale w proporcji 3 duże żótka na szklankę mąki i bez masła .A śmietanę dodaję kwaśną, nieco , jakby ciasto nie chciało się dobrze lepić . Wnuczki przepadaja za faworkami, wiec daje im deski, wałki czy tłuczki i tłuką dla kruchości. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger