![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjm5VfhJBhkgvh8Fxjbvip0J8FvvgE-93iECISrTJ0MnNsYX6UiVoTzpGN3Jn9zKeWSv1pYEyqbGji6k-JUZonXJsrNPIGje5UtbyPYGb5yI-wthwAhyGt95e_vZBbCRtgZpsJcyOG9V9k/s320-rw/11742659_1658508904360923_4303484117428307772_n.jpg)
Przepis został zaczerpnięty ze starych, rodzinnych zapisków i do dziś odnawiam go z wielką chęcią!
Uwielbiam tą galaretkę, która idealnie nadaje się do ciast, naleśników, czy wymieszania z kubkiem herbaty.
Polecam!
1 litr soku z czarnej porzeczki
60 dag cukru
60 dag cukru
Dojrzałe czarne porzeczki dokładnie umyć, oczyścić i przełożyć do garnka.
Owoce lekko podusić, wlać około 1/2 szklanki wody na 1 kg porzeczek i rozgotować.
Następnie gorące przełożyć na sito, przetrzeć i odcedzić sok.
Otrzymany przecier zważyć/zmierzyć i podgotować 5-8 minut.
Dodać odpowiednią ilość cukru i gotować przez kolejne kilka minut - aż masa odrobinę zgęstnieje.
Gorącą galaretkę natychmiast przelać do słoików i dokładnie uszczelnić.
Owoce lekko podusić, wlać około 1/2 szklanki wody na 1 kg porzeczek i rozgotować.
Następnie gorące przełożyć na sito, przetrzeć i odcedzić sok.
Otrzymany przecier zważyć/zmierzyć i podgotować 5-8 minut.
Dodać odpowiednią ilość cukru i gotować przez kolejne kilka minut - aż masa odrobinę zgęstnieje.
Gorącą galaretkę natychmiast przelać do słoików i dokładnie uszczelnić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!