niedziela, września 11, 2016

Babeczki pomarańczowe z czekoladą





Babeczki pomarańczowe z czekoladą to idealne słodkości na co dzień oraz do zrobienia komuś miłej niespodzianki. 
Były już Babeczki cytrynowe (klik), więc wymyśliłam sobie pomarańczowe i to z dodatkiem... czekolady!
Zmodyfikowałam poprzedni przepis i... żałowałam, że upiekłam ich tak mało.
Cóż, nic straconego, bo następnego dnia miałam dodatkowe dwie porcje!
Ich cudowny zapach tak kusił, że ciężko było poprzestać na jednej, czy dwóch sztukach...
Są takie delikatne, mięciutkie....
Zresztą co ja będę się rozpisywać?
Koniecznie sami spróbujcie!
 
 
Babeczki pomarańczowe z czekolada - składniki:
 
(około 8 sztuk)
100g mąki pszennej
80g cukru
100g masła
2 jajka
1 łyżeczka cukru waniliowego
1-2 łyżki soku z pomarańczy
1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
skórka z 1/3 pomarańczy
20g gorzkiej czekolady
Dodatkowo:
polewa czekoladowa (np. czekolada + odrobina mleka)
kandyzowana skórka pomarańczy
 
 
Babeczki pomarańczowe z czekoladą - przygotowanie:

Masło rozpuścić w małym rondelku i pozostawić do lekkiego ostudzenia.
Z pomarańczy zetrzeć skórkę i wycisnąć potrzebną ilość soku.
W misce utrzeć (rózgą lub mikserem) jajka z cukrem.
Do masy jajecznej dodać cukier waniliowy, masło oraz skórkę i sok z pomarańczy.
 Następnie ciągle mieszając - należy stopniowo wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.
Na końcu wmieszać posiekaną czekoladę.
 Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, wypełnić ciastem (do 3/4 wysokości papilotek; uwaga, bo babeczki mocno urosną podczas pieczenia) i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
 Piec około 15-20 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 190 stopni.
Ciastka wyjąć z blachy i ostudzić na kratce.
Po tym czasie babeczki ozdobić polewą czekoladową i posypać kandyzowaną skórką z pomarańczy.

2 komentarze:

  1. Rewelacja! Wyglądają świetnie a pewnie smakują jeszcze lepiej :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger