czwartek, lipca 14, 2016

Parówki w puchatym cieście z prażoną cebulką


Parówki w puchatym cieście z prażoną cebulką to sycąca przekąska, która doskonale smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Możecie nimi zajadać się solo, z surówką lub ze swoim ulubionym sosem. Pamiętajcie tylko o wyborze dobrej jakości parówek, których dziś w sklepach nie brakuje. Bardzo lubię puchate ciasto, ponieważ jest smaczne oraz bardzo uniwersalne. Robiłam w nim już m.in. cukinię (klik), fasolkę (klik) i kiełbaski z mozzarellą (klik). Smacznego!

Ilość: 7-8 parówek
Czas przygotowania: 20 minut

 

Parówki w puchatym cieście z prażoną cebulką - składniki:

 
  • 6-7 parówek (dobrej jakości)

Ciasto:

  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki mąki pszennej (1 szklanka = 250 ml)
  • 3/4 szklanki mleka (może być 1:1 z wodą)
  • 2-3 łyżki prażonej cebulki
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżki octu spirytusowego
  • sól do smaku (około 1/3 łyżeczki)

Dodatkowo:

  • mąka do obtaczania
  • olej do głębokiego smażenia
 
 

 Parówki w puchatym cieście z prażoną cebulką - przygotowanie:


Jajko zmiksować z mlekiem i mąką. Dodać sól oraz prażoną cebulkę. W dużej łyżce rozmieszać (nad miską z ciastem) sodę z octem. Mieszaninę (będzie mocno się pienić) natychmiast dodać do ciasta i wymieszać. Parówki (dla wygody smażenia można przekroić na pół) obtoczyć w mące i następnie dokładnie pokryć ciastem. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Gotowe parówki w cieście odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger