środa, kwietnia 20, 2016

Egzotyczna zupa krem (z bananem)

Egzotyczna zupa krem (z bananem)

Egzotyczna zupa krem (z bananem)

Nie mam pojęcia, czy jest oryginalny, ale na pewno... smakowity!
Zupa jest lekka i pożywna.
Przyrządzałam ją już kilkakrotnie i po początkowym, sceptycznym podejściu mojej rodziny - bardzo  lubimy ten niepowtarzalny smak.
Wcześniej banan w zupie - u nich by nie przeszedł, ale w nieświadomości, po spróbowaniu...
Jeśli tak jak ja lubicie nowe smaki - musicie koniecznie spróbować tej zupki.
Przekonacie się, że jest pyszna!

25g ryżu
  1 marchewka
1/4 selera naciowego
1 cebula (mała)
  1 banan (mały)
 koncentrat pomidorowy (do smaku)
curry, gałka muszkatołowa
sól, pieprz 
750 ml wody
1 łyżka masła
Dodatkowo:
80g bekonu
groszek ptysiowy

Ryż ugotować w osolonej wodzie.
Na patelni usmażyć (na maśle) obrane i pokrojone warzywa oraz bekon pokrojony w drobną kostkę (lub słupki).
Do garnka wlać około 750 ml zimnej wody i doprowadzić ją do wrzenia. 
Dodać warzywa z patelni oraz ryż i banana.
Całość zmiksować, doprawić do smaku (koncentratem pomidorowym - ja daję około 100g, curry, gałką muszkatołową, solą, pieprzem) i  zagotować.
Po nalaniu do miseczek - zupę posypać bekonem i groszkiem ptysiowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger