![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhyzi_rjwbLw9xKDma-_k7oRmY_GPJQQUd00av5f5LTaeV9QVMdERIWnyUYM5RiIGk60zf0_FuRhtRdNsdkPbsL0qizGhyphenhyphene8tWl94wYf7F-WCHzstGYqfUHtHQeLnQ1NHVz6yX_ayKespQ/s400-rw/11959968_1674735016071645_7972116250195410977_n.jpg)
Zainspirowałam się przepisem z blogu: Blondynka Gotuje.
Ciacho nie tylko efektownie wygląda, ale również świetnie smakuje i pomimo swych gabarytów - naprawdę szybko znika.
Ciacho nie tylko efektownie wygląda, ale również świetnie smakuje i pomimo swych gabarytów - naprawdę szybko znika.
(Według podanego przepisu można przygotować ciastka w wersji mini.)
Pewnie zauważyliście moją pasję do pieczenia ciasteczek..
Właśnie to ciastko było jej początkiem i mam do niego wielki sentyment.
(Forma o średnicy 30 cm)
300g mąki pszennej
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko
120g masła
200g cukru
1 szczypta soli
300g mąki pszennej
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko
120g masła
200g cukru
1 szczypta soli
Dodatkowo:
120g posiekanej czekolady (użyłam mieszanej, m.in. z bakaliami, nadziewanej oraz pralinek)
50g M&Msów lub innych kolorowych groszków
120g posiekanej czekolady (użyłam mieszanej, m.in. z bakaliami, nadziewanej oraz pralinek)
50g M&Msów lub innych kolorowych groszków
Masło, cukier i sól - utrzeć na puszystą masę.
Dodać jajko i ekstrakt waniliowy.
Po zmiksowaniu wsypać (po trochu, ciągle mieszając) mąkę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną.
Dodać jajko i ekstrakt waniliowy.
Po zmiksowaniu wsypać (po trochu, ciągle mieszając) mąkę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną.
(Masa ma wyjść odrobinę grudkowata.)
Na końcu w mikserze zmienić końcówki (na spiralne) i do ciasta wmieszać M&My oraz posiekaną czekoladę.
Całość przełożyć do formy wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec 20-30 minut (w zależności od piekarnika) w 180 stopniach.
Po lekkim ostudzeniu pokroić na mniejsze kawałki.
Na końcu w mikserze zmienić końcówki (na spiralne) i do ciasta wmieszać M&My oraz posiekaną czekoladę.
Całość przełożyć do formy wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec 20-30 minut (w zależności od piekarnika) w 180 stopniach.
Po lekkim ostudzeniu pokroić na mniejsze kawałki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!