piątek, października 23, 2020

Racuchy drożdżowe z miodem i śliwkami




Racuchy drożdżowe z miodem i śliwkami to kolejna modyfikacja mojego ulubionego i niejednokrotnie sprawdzonego przepisu mojej mamy na Racuchy z jabłkami - klik.
Tym razem do placków dodałam śliwki oraz miód zamiast cukru.
Zaznaczę, że drożdże bardzo lubią się z miodem i dzięki temu ciasto idealnie wyrasta.
Racuchy wychodzą mięciutkie i cudownie pachnące, więc naprawdę ciężko im się oprzeć!
To kto z Was spróbuje takiego połączenia?
 
Ps. Zerknijcie również na moje Racuchy drożdżowe z jabłkami i czekoladą - klik.


Racuchy drożdżowe z miodem i śliwkami - składniki:

(ponad 20 sztuk)
250g mąki pszennej
25g świeżych drożdży
2 łyżki miodu
1 łyżeczka cukru waniliowego (opcjonalnie)
1 szczypta soli
4/5 szklanki mleka (1 szklanka = 250 ml)
1 jajko
Dodatkowo:
około 8-10 śliwek
Ponadto:
olej do smażenia
cukier puder/miód do podania


Racuchy drożdżowe z miodem i śliwkami - przygotowanie:

Mąkę przesypać do miski.
Dodać pokruszone drożdże, miód oraz szczyptę soli.
Całość zalać ciepłym mlekiem i odstawić na czas przygotowania śliwek (*).
Wypestkowane śliwki pokroić w kostkę.
Następnie do ciasta wbić jajko oraz wsypać cukier waniliowy.
Wszystko razem porządnie wyrobić oraz na końcu połączyć ze śliwkami.
Ciasto nabierać łyżką stołową i kłaść na uprzednio rozgrzany olej (**).
(Aby ciasto nie przywierało do łyżki należy ją maczać w gorącym oleju.)
Racuchy smażyć z obu stron na złoty kolor.
Gotowe odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku kuchennym i posypać cukrem pudrem lub polać odrobiną miodu.

Racuchy drożdżowe z miodem i śliwkami - dodatkowe informacje:

(*) Ciasta nie odstawiam na dłuższy czas do wyrośnięcia i pomimo tego placki zawsze są mięciutkie oraz puszyste.
(**) Temperaturę oleju należy kontrolować i uważać, aby racuchy za szybko nie rumieniły się, bo mogą być surowe w środku.


Do racuchów i ich do podania użyłam miodów ze sklepu Wcinaj miód!
Jeśli śledzicie mnie na Facebooku oraz Instagramie to powinniście znać te produkty.
Szczególnie miód z malinami, którego wierną wielbicielką jest moja córka.
Ten miodek widzicie też na placuszkach i uwierzcie, że jest przepyszny, ale u nas najczęściej znika prosto ze słoika!



Wszystkie miody są unikalne i pochodzą wprost z prawdziwych oraz niewielkich pasiek.
Nie produkuje się ich w pośpiechu oraz na masową skalę, więc nie muszą udawać swojej wartości.
 Miodki są naprawdę sprawdzone i bardzo smaczne.


Przy okazji chciałabym Was też zainteresować świecami z miodu pszczelego.
 Warto je palić, żeby oczyścić powietrze z zanieczyszczeń-kurzu oraz dymu papierosowego. 
Są także pomocne w dolegliwościach układu oddechowego, które łagodzą.
Ja je bardzo lubię za przyjemny miodowo-propolisowy zapach.
 

Tak naprawdę w sklepie Wcinaj miód! zamówiłam sporo rzeczy, a wszystko przyszło bardzo szybko i zgodne z moimi oczekiwaniami.
Co jeszcze zakupiłam?
A między innymi mleczko pszczele w kapsułkach,  len mielony z propolisem, propolis w kroplach, syrop z pędów sosny, olej lniany, pyszne oraz zdrowe konfitury i balsam miodowy, który słodko pachnie oraz doskonale nawilża.
Zresztą większość produktów widzieliście na moim story.
Wiele też osób pytało się o konfiturę jagodową na miodzie z wanilią, z którą podawałam naleśniki.
Tak, jest znakomita.
Zresztą sami zajrzyjcie na stronę Wcinaj miód! - klik i zobaczcie ile ciekawych produktów znajduje się w asortymencie sklepu.

32 komentarze:

  1. Te racuchy to naprawdę ciekawe połączenie smakowe.

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny przepis. Moja mama robi podobnie ale z jabłkiem. Pozdrawiam!^^

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jabłkowe to mój przepis bazowy z zeszytu mojej mamy. Również pozdrawiam :*

      Usuń
  3. Od dawna nie jadłam racuchów a je uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam. Racuchy jak za dawnych lat :) Moja mama podobne robi.

    OdpowiedzUsuń
  5. łooo jacie ale wyżerka. Dawno nie robiłam racuchów, ani nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
  6. Chętnie zjadłabym takie racuchy :D
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  7. Ostatnio robiłam z jabłkami, to teraz pora na śliwkowe :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Super, bardzo lubię racuchy z jabłkiem, ale ze śliwkami to muszą być jeszcze pyszniejsze :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ale mi narobiłaś smaka na racuchy :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Odpowiedzi
    1. Miło mi <3 U Ciebie też! Lubię Cię odwiedzać.

      Usuń
  11. Takich racuszkow nikt nie odmowi :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ale pysznie wyglądają. Nie jadłam jeszcze ze śliwkami :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Racuchów ze śliwkami jeszcze nie jadłem. Swoją drogą nie powinno się czytać takich postów "na głodnego", bo to potęguje ochotę. :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja tylko chcę zachęcić do korzystania z przepisu ;)

      Usuń

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger