niedziela, września 20, 2020

Racuchy drożdżowe z jabłkami i czekoladą





Racuchy drożdżowe z jabłkami i czekoladą to niewielka modyfikacja mojego ulubionego i niejednokrotnie sprawdzonego przepisu mojej mamy na Racuchy z jabłkami - klik.
Są naprawdę przepyszne i za każdym razem znikają ekspresowo!
Bo kto się oprze miękkiemu placuszkowi, który cudownie pachnie i jest nadziany jabłkami z czekoladą?
Polecam!


Racuchy drożdżowe z jabłkami i czekoladą - składniki:

(ponad 20 sztuk)
250g mąki pszennej
25g świeżych drożdży
1 łyżka cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 szczypta soli
4/5 szklanki mleka (1 szklanka = 250 ml)
1 jajko
Dodatkowo:
2-3 jabłka
około 60g czekolady
Ponadto:
olej do smażenia
cukier puder do posypania (opcjonalnie)


Racuchy drożdżowe z jabłkami i czekoladą - przygotowanie:

Mąkę przesypać do miski.
Dodać pokruszone drożdże, cukier oraz szczyptę soli.
Całość zalać ciepłym mlekiem i odstawić na czas przygotowania jabłek z czekoladą (*).
Jabłka obrać i pokroić w kostkę, a czekoladę niezbyt drobno posiekać.
Następnie do ciasta wbić jajko oraz wsypać cukier waniliowy.
Wszystko razem porządnie wyrobić oraz na końcu połączyć z jabłkami i czekoladą.
Ciasto nabierać łyżką stołową i kłaść na uprzednio rozgrzany olej (**).
(Aby ciasto nie przywierało do łyżki należy ją maczać w gorącym oleju.)
Racuchy smażyć z obu stron na złoty kolor.
Gotowe odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku kuchennym i posypać cukrem pudrem.


Racuchy drożdżowe z jabłkami i czekoladą - dodatkowe informacje:

(*) Ciasta nie odstawiam na dłuższy czas do wyrośnięcia i pomimo tego placki zawsze są mięciutkie oraz puszyste.
(**) Temperaturę oleju należy kontrolować i uważać, aby racuchy za szybko nie rumieniły się, bo mogą być surowe w środku.

42 komentarze:

  1. Nigdy nie jadłam racuchów z jabłkami.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chyba żartujesz? Jak byłam mała to moja mama często je smażyła. Spróbuj <3

      Usuń
  2. Super, bardzo lubię racuchy z jabłkami, a czekolada to dodatkowy plus :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzieciaki takie uwielbiają a i ja sama nie potrafię się nigdy oprzeć ;-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wow , uwielbiamy takie pyszności ☺

    OdpowiedzUsuń
  5. wyglądają i na pewno smakują przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
  6. mniam, mniam! aż żal, że nie mogę!

    OdpowiedzUsuń
  7. Racuchy z jabłkami zawsze mi się kojarzą z dzieciństwem :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jadłam dzisiaj racuchy, ale z samymi jabłkami ;D

    OdpowiedzUsuń
  9. Mniam!! Koniecznie muszę przygotować, dzieciaki będą zachwycone!

    OdpowiedzUsuń
  10. Mmm mm! Jabłka plus czekolada... dodałbym tylko trochę cynamonu 😉 chętnie wypróbuję Twój przepis, bo uwielbiam racuchy!

    OdpowiedzUsuń
  11. Wyglądają przepysznie! Takie słodkości uwielbiam najbardziej, więc kradnę przepis i zabieram się za pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. mm, kuszące ;) chyba takie zrobię w któryś dzień ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Uwielbiam racuszki! Ale takich rozpustnych z czekoladą jeszcze nie robiłam :) Mój J. chyba kochałby mnie za takie jeszcze bardziej ;D

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger