piątek, lutego 14, 2020

Nadziewane kruche ciasteczka wytrawne





Nadziewane kruche ciasteczka wytrawne to prawdziwy hit wśród moich znajomych i rodziny.
Zresztą jako miłośniczka słodkości sama je uwielbiam!
Ciasteczka są idealnie kruche, wręcz rozpływają się w ustach i doskonale sprawdzą się jako przekąska przed telewizorem, do piwa, wina lub po prostu podjadania w ciągu dnia.
Możecie je doprawić i nadziać według swojego gustu, ale polecam spróbowania zaprezentowanej wersji!
To kto się skusi?

Ps. Zerknijcie również na ciastka bez nadzienia, czyli zwykłe (a może i nie) czosnkowe ciasteczka wytrawne - klik.


Nadziewane kruche ciasteczka wytrawne - składniki:

(około 14 sztuk)
Ciasto:
 150g mąki pszennej
100g masła/margaryny
1 żółtko
 1/2 łyżeczki czosnki granulowanego
1/3 łyżeczki soli
odrobina pieprzu
 Moje nadzienie:
Ponadto:
1 białko 
pestki słonecznika do posypania (opcjonalnie)
ulubione przyprawy (u mnie słodka papryka wędzona; opcjonalnie)


Nadziewane kruche ciasteczka wytrawne - przygotowanie:

Masło/margarynę wymieszać z żółtkiem oraz następnie z mąką i przyprawami.
 Zagniecione ciasto wstawić do lodówki - minimum na 30 minut.
Po tym czasie ciasto cienko rozwałkować i pokroić na kwadraty o boku około 7 cm.
Na środku każdego kawałka położyć po 1/2-3/4 łyżeczki nadzienia.
Kwadraty złożyć po przekątnej delikatnie zlepiając wszystkie boki.
Rożki przełożyć na formę wysłaną papierem do pieczenia, posmarować roztrzepanym białkiem oraz opcjonalnie posypać pestkami i dowolnymi przyprawami.
Ciastka piec w rozgrzanym piekarniku przez około 12-14 minut w 190 stopniach.
(Posiadam piekarnik gazowy.)


W przepisie użyłam sałatki pikantnej z makrelą Dega.
Ma dobry skład i fajnie sprawdza się do takich przekąsek.

16 komentarzy:

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger