niedziela, stycznia 26, 2020

Muffinki z mąki kokosowej z bananem i rodzynkami (bez glutenu i cukru)




Muffinki z mąki kokosowej z bananem i rodzynkami to doskonała propozycja na zdrowy deser lub pożywną przekąskę dla każdego.
Idealnie sprawdzą się nie tylko w przypadku osób unikających glutenu i cukru oraz małych dzieci.
Są naprawdę przepyszne, przyjemnie wilgotne i kusząco pachną.
Koniecznie sami spróbujcie, a przy okazji przekonajcie się, że zdrowe słodkości mogą świetnie smakować!


Muffinki z mąki kokosowej z bananem i rodzynkami - składniki:

(około 9 sztuk)
1/2 szklanki mąki kokosowej (1 szklanka = 250 ml)
1/2 łyżki sody oczyszczonej
1/2 banana
2 jajka
2 łyżki oleju
kilka kropel aromatu cytrynowego
Dodatkowo:
4 łyżki rodzynek


Muffinki z mąki kokosowej z bananem i rodzynkami - przygotowanie:

W pierwszej misce należy wymieszać mąkę kokosową i sodę, a w drugiej rozgnieść widelcem banana.
Puree bananowe połączyć z jajkami, olejem oraz kilkoma kroplami aromatu, a następnie po uzyskaniu jednolitej konsystencji - z suchymi składnikami.
(Wymieszać łyżką do połączenia się całości, nie dłużej.) 
Na końcu do ciasta wmieszać rodzynki.
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, w całości wypełnić ciastem i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
 Piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Ciastka wyjąć z blachy i ostudzić na kratce.


28 komentarzy:

  1. Fajnie wyglądają i pewnie wybornie smakują.

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam ogromną ochotę je wypróbować, dziękuję za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie mam dużego doświadczenia z mąką kokosową, ale te babeczki bardzo mi się podobają :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jeszcze nigdy nie jadłam wypieków z maki kokosowej. Wyglądają pysznie

    OdpowiedzUsuń
  5. Wlasnie zabieram Sie do pieczenia,napisze jak smakuja. Serdecznie pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger