niedziela, stycznia 26, 2020

Muffinki z mąki kokosowej z bananem i rodzynkami (bez glutenu i cukru)




Muffinki z mąki kokosowej z bananem i rodzynkami to doskonała propozycja na zdrowy deser lub pożywną przekąskę dla każdego.
Idealnie sprawdzą się nie tylko w przypadku osób unikających glutenu i cukru oraz małych dzieci.
Są naprawdę przepyszne, przyjemnie wilgotne i kusząco pachną.
Koniecznie sami spróbujcie, a przy okazji przekonajcie się, że zdrowe słodkości mogą świetnie smakować!


Muffinki z mąki kokosowej z bananem i rodzynkami - składniki:

(około 9 sztuk)
1/2 szklanki mąki kokosowej (1 szklanka = 250 ml)
1/2 łyżki sody oczyszczonej
1/2 banana
2 jajka
2 łyżki oleju
kilka kropel aromatu cytrynowego
Dodatkowo:
4 łyżki rodzynek


Muffinki z mąki kokosowej z bananem i rodzynkami - przygotowanie:

W pierwszej misce należy wymieszać mąkę kokosową i sodę, a w drugiej rozgnieść widelcem banana.
Puree bananowe połączyć z jajkami, olejem oraz kilkoma kroplami aromatu, a następnie po uzyskaniu jednolitej konsystencji - z suchymi składnikami.
(Wymieszać łyżką do połączenia się całości, nie dłużej.) 
Na końcu do ciasta wmieszać rodzynki.
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, w całości wypełnić ciastem i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
 Piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Ciastka wyjąć z blachy i ostudzić na kratce.


30 komentarzy:

  1. Fajnie wyglądają i pewnie wybornie smakują.

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam ogromną ochotę je wypróbować, dziękuję za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie mam dużego doświadczenia z mąką kokosową, ale te babeczki bardzo mi się podobają :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jeszcze nigdy nie jadłam wypieków z maki kokosowej. Wyglądają pysznie

    OdpowiedzUsuń
  5. Wlasnie zabieram Sie do pieczenia,napisze jak smakuja. Serdecznie pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Tej sody to rzeczywiście pół łyżki, czy miało być łyżeczki?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger