sobota, grudnia 07, 2019

Szybki piernik z powidłami śliwkowymi




Szybki piernik z powidłami śliwkowymi to idealna propozycja na świąteczne ciasto, które można przygotować na ostatnią chwilę lub nawet kilka dni wcześniej, ponieważ idealnie się przechowuję nic nie tracąc na swojej świeżości!
Piernik jest wilgotny, miękki oraz posiada intensywny aromat, który kusi już podczas pieczenia!
Do środka możecie dodać ulubione bakalie, ale dla mnie przedstawiona wersja jest najlepsza.
Polecam!
Ps. Piernik podałam na talerzyku porcelanowym z linii Churchill Stonecast BarleyWhite, który w rzeczywistości prezentuje się bardziej uroczo.
Jego kolorystyka i staranność wykończenia naprawdę pięknie wygląda.
Zerknijcie na stronę Kuchenne Promocje, gdzie znajdziecie nie tylko szeroki wybór porcelany, ale również sztućce i inne cudeńka przydatne do gotowania oraz serwowania potraw.


Szybki piernik z powidłami śliwkowymi - składniki:

(Forma o wymiarach 10 x 28 cm)
300 g powideł śliwkowych (mały słoik)
1 szklanka mleka (1 szklanka = 250 ml)
1/4 szklanki oleju (można stopić masło lub margarynę)
2 jajka (duże)
  2 łyżki miodu
2 szklanki mąki pszennej/orkiszowej
1/2 szklanki cukru
1 łyżka kakao
1 opakowanie przyprawy do piernika (40g )
1 łyżeczka sody oczyszczonej
Polewa 1:
50g masła/margaryny
40g cukru
1-2 łyżki mleka
2 łyżki kakao
Polewa 2:
50g czekolady mlecznej/gorzkiej
1-2 łyżki mleka


Szybki piernik z powidłami śliwkowymi - przygotowanie:

W pierwszej misce należy utrzeć jajka z cukrem, a w drugiej wymieszać składniki suche, czyli mąkę, kakao, przyprawę do piernika i sodę oczyszczoną.
Natomiast w trzeciej dokładnie połączyć mleko, olej, powidła oraz miód.
Do ostatniej miski dodać składniki suche.
Całość dokładnie zmiksować i na końcu delikatnie wymieszać z masą jajeczną.
Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Piernik piec w rozgrzanym piekarniku przez około 60 minut (do tzw. "suchego patyczka") w 180 stopniach.
Przygotować polewę.
Sposób 1:
W niewielkim rondelku rozpuścić masło/margarynę z cukrem i następnie połączyć z mlekiem.
Garnuszek zdjąć z palnika i wsypać kakao.
Całość energicznie wymieszać do powstania jednolitej konsystencji.
Sposób 2:
Kawałki czekolady roztopić w kąpieli wodnej i wymieszać z mlekiem.
Gotową polewą udekorować wierzch upieczonego piernika.

36 komentarzy:

  1. Och, ale bym zjadła. Zapachniało świętami :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Już czuje ten smak piernika! ♥

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda pysznie :) Często piekę podobny. Takie pierniki są najlepsze :) A talerzyk uroczy.

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam pierniki :D Chętnie wypróbuję przepis :D
    Pozdrawiam! wy-stardoll.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  5. Też mam przepis na taki błyskwiczny, pysznie wygląda Twój:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję. Błyskawiczne ciasta są szybkie i pyszne, prawda?

      Usuń
  6. Wyglada obłędnie :) uwielbiam piernik :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Piernik uwielbiam w każdej postaci! Twoja propozycja mega mnie zaciekawiła <3

    OdpowiedzUsuń
  8. U mnie w domu nigdy nie piekło się piernika, ale w tym roku będę robiła swój. Tyle tylko, że pomidorowy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oooo, pomidorowy? Pochwal się przepisem. Ps. U mnie zawsze ciastami pachnie przed świętami a w trakcie robię urlop od kuchni, bo nie lubię jeść na siłę "bo trzeba".

      Usuń
  9. Świetny przepis! Na pewno smakuje obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Kocham pierniki i możliwe że upiekę. a dodanie powideł brzmi pysznie.

    OdpowiedzUsuń
  11. Jak patrzę na takie ciasta, od razu czuję ich zapach :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger