piątek, grudnia 20, 2019

Miękkie pierniczki nadziewane




Nie ma to jak domowe pierniczki, które są bardzo aromatyczne, mięciutkie i wypełnione ulubionym nadzieniem.
 Miękkie pierniczki nadziewane doskonale sprawdzą się nie tylko podczas świąt, a ich przygotowanie wcale nie jest takie skomplikowane.
Możecie je polukrować lub oblać czekoladą, choć przyznam, że nawet oprószone cukrem pudrem również smakują rewelacyjnie.
Koniecznie sami spróbujcie!


Miękkie pierniczki nadziewane - składniki:

(około 45 sztuk)
500g mąki pszennej/orkiszowej
1 jajko
1/4 szklanki mleka (1 szklanka = 250ml)
2 łyżeczki sody oczyszczonej (płaskie)
200g miodu
100g cukru (*)
100g masła
2 łyżki przyprawy do piernika (płaskie)
1 łyżka kakao
Dodatkowo:
konfitura, marmolada lub inne gęste nadzienie (może być nawet czekolada)


 Miękkie pierniczki nadziewane - przygotowanie:

Miód z masłem oraz cukrem delikatnie podgrzać - jedynie do momentu połączenia się składników.
Natomiast sodę rozpuścić w mleku.
Do miski wsypać mąkę i kolejno dodać sodę z mlekiem, miód z masłem i cukrem, przyprawę do piernika, kakao oraz jajko.
Całość dokładnie wyrobić za pomocą dłoni, miskę z ciastem przykryć i następnie wstawić do lodówki na około 12 godzin (można też na kilka dni).
Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość około 4-5 mm i wykrawać z niego kółka.
Na środku połowy okręgów umieścić po 1/2 łyżeczki nadzienia, przykryć je resztą kółek oraz lekko docisnąć.
Następnie z nadzianych ciastek należy wyciąć serduszka.
Ze skrawków ciasta ponownie rozwałkować placek oraz przygotować z niego pierniczki w sposób opisany powyżej (**).
Pierniczki ułożyć na blasze wysłanej papierem dopieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
Piec około 12-13 minut w 180 stopniach.
(Ciasta powinny być wyrośnięte, ale miękkie z wierzchu.  Dłużej pieczone mogą stać się twarde.)
Ostudzone pierniki udekorować według uznania i przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.


Miękkie pierniczki nadziewane - dodatkowe informacje:

(*) Cukier można pominąć.
Całkowicie polukrowane lub oblane czekoladą pierniczki będą wystarczająco słodkie bez dodatku cukru.
(**) Taki sposób przygotowania pierników sprawia, że ciastka wyglądają kształtnie oraz mają dokładnie sklejone boki, dzięki czemu nadzienie podczas pieczenia nie wypłynie.


 W przepisie użyłam nadzienia termostabilnego o smaku pomarańczowym Lauretta.
Nadzienie jest bardzo smaczne i nie rozpływa się pod wpływem wysokiej temperatury.


Inspiracja z bloga: Niebo na talerzu.

16 komentarzy:

  1. Ależ te pierniczki wyglądają smakowicie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Śliczne pierniczki, prawdziwa pychotka :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mnie zawsze pierniki przypominały coś twardego, więc na pewno ciekawe odstępstwo, tym bardziej, że nadziewane :) Jak dla mnie pycha!
    Pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie wypróbuj przepis :D Również życzę Wesołych Świąt <3

      Usuń
  4. Pierniki które nie są suche? Ja to kupuję!

    OdpowiedzUsuń
  5. Nadziewanych nigdy nie robiłam, będę musiała spróbować z Twojego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Muszę w przyszłym roku takie z nadzieniem zrobić, bo bardzo apetycznie się prezentują :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. takich jeszcze nie robiłam. Wydają się bardzo pracochłonne ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger