wtorek, listopada 19, 2019

Najlepsza zupa grzybowa z kaszą pęczak i ziemniakami



Na blogu znajduje się już kilka wersji zupy grzybowej.
Były grzyby świeże, suszone oraz makaron, ale zabrakło przepisu na najbardziej lubianą opcję w moim domu, więc pora to nadrobić.
Zupa grzybowa z kaszą pęczak i ziemniakami jest najpyszniejsza!
Może dlatego, że właśnie taką gotowała mama...
Nie ma to jak miseczka takiej sytej, cudownie aromatycznej zupy, która jeszcze lepiej smakuje następnego dnia po ugotowaniu.
A Wy lubicie zupę grzybową?
Z jakimi składnikami ją przyrządzacie?


Zupa grzybowa z kaszą pęczak i ziemniakami - składniki:

0-300g świeżych grzybów (**)
około 100g kaszy pęczak
3-4 średnie ziemniaki
1 marchewka
1 pietruszka
kawałek selera
1 cebula
2 listki laurowe
3 ziarenka ziela angielskiego

domowa przyprawa rosołowa 
sól, pieprz
Dodatkowo:
 1 łyżeczka masła
śmietana 
Opcjonalnie:
 świeży koperek/natka pietruszki


Zupa grzybowa z kaszą pęczak i ziemniakami - przygotowanie:

 Ugotować wywar mięsny z dodatkiem listków laurowych, ziela angielskiego oraz niewielkiej ilości domowej przyprawy rosołowej.
(Z mięsem można również ugotować warzywa lub dodać je podczas gotowania.) 
Koście/mięso wyjąć i do garnka wrzucić umyte oraz pokrojone w paski grzyby, pokrojoną, marchew, pietruszkę, ziemniaki i selera. 
Wsypać również kaszę pęczak.
 Cebulę zeszklić na maśle i dodać do gotującej się zupy.
Całość gotować do miękkości wszystkich składników.
Na końcu zupę należy zabielić śmietaną, opcjonalnie posypać zieleniną oraz doprawić do smaku.


  Zupa grzybowa z kaszą pęczak i ziemniakami - dodatkowe informacje:

(*) Zupę można przygotować na wywarze warzywnym.

(**) Mogą być również grzyby mrożone. 
W przepisie użyłam przypraw ze sklepu Swojski Wyrób

30 komentarzy:

  1. To zupa dla mojego męża. On uwielbia takie smaki.

    OdpowiedzUsuń
  2. Prosta i smaczna,nigdy nie jadłam w takiej wersji :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Naprawdę? Myślałam, że to jest najpopularniejsza :)

      Usuń
  3. bardzo fajna zupa; lubię takie

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepyszna zupa, zamieniłabym tylko pęczak na makaron :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z makaronem już była, ale bez ziemniaków. Ziemniaki i pęczak to smak dzieciństwa <3

      Usuń
  5. Z kaszą jeszcze nigdy nie robiłam :) Ale ostatnio u nas dużo dań grzybowych w domu :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dawno nie jadłam grzybowej :( Twoja zupa wygląda przepysznie :) Skusiłabym się na porcyjkę :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Takie zupy to ja chętnie :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo chętnie spróbuję zupy w takiej wersji

    OdpowiedzUsuń
  9. Ale bym taką zjadła, na kolację byłaby idealna ;-D

    OdpowiedzUsuń
  10. Dlaczego ja tu weszłam przed kolacją...
    A tak serio bardzo fajnie brzmi ten przepis. Zwykle spotykam się z grzybowymi na wywarze z mięsa, którego osobiście nie jadam. Super, że ta wersja jest wege:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zupę można przygotować na dowolnym wywarze. Jeśli robię go z warzyw to na końcu dodaję troszkę zdrowego tłuszczu.

      Usuń
  11. uwielbiam zupy grzybowe <3 muszę wypróbować Twój przepis :)
    Obserwuję <3

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger