piątek, października 18, 2019

Zupa ze świeżych grzybów z makaronem


 Zupa grzybowa w moim domu jest bardzo lubiana i tak naprawdę przygotowuję ją na kilka sposobów, z grzybów świeżych, mrożonych lub suszonych.
Najczęstszą wersją jest ta z ziemniakami i kaszą pęczak, lecz dla odmiany zupa grzybowa z makaronem również szybko znika.
Wszystkie opcje są pyszne i niezwykle aromatyczne, a smak kolejnego dnia po ugotowaniu osiąga większą intensywność.
A Wy lubicie zupę grzybową?
Z jakimi składnikami ją przyrządzacie?

mięso/kości na wywar (*)
250-300g świeżych grzybów (**)
1-2 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
1 cebula
2 listki laurowe
3 ziarenka ziela angielskiego

domowa przyprawa rosołowa 
sól, pieprz
Dodatkowo:
 1 łyżeczka masła
makaron
śmietana 
Opcjonalnie:
 świeży koperek/natka pietruszki

 Ugotować wywar mięsny z dodatkiem listków laurowych, ziela angielskiego oraz niewielkiej ilości domowej przyprawy rosołowej.
(Z mięsem można również ugotować warzywa lub dodać je podczas gotowania.) 
Koście/mięso wyjąć i do garnka wrzucić umyte oraz pokrojone w paski grzyby, pokrojoną marchew, pietruszkę i selera.
 Cebulę zeszklić na maśle i dodać do gotującej się zupy.
Całość gotować do miękkości wszystkich składników.
Na końcu zupę należy zabielić śmietaną, opcjonalnie posypać zieleniną oraz doprawić do smaku.
Makaron można dodać 10 minut przed końcem gotowania zupy lub ugotować oddzielnie i po przełożeniu do miseczek zalać zupą.

(*) Zupę można przygotować na wywarze warzywnym.
(**) Mogą być również grzyby mrożone.


16 komentarzy:

  1. Uwielbiam zupy grzybowe, aczkolwiek wolałabym bez makaronu. Z ziemniakami ewentualnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam <3 W dzieciństwie to była moja ulubiona zupa!

    OdpowiedzUsuń
  3. Z jakiego języka pochodzi słowo koście? W naszym nie ma czegoś takiego.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wkradł się błąd. Dziękuję za spostrzegawczość, już poprawiłam.

      Usuń
  4. Grzybobranie to nasza rodzinna pasja, ale większość grzybów suszymy :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger