piątek, listopada 08, 2019

Gulasz wieprzowy z warzywami w sosie pomidorowym (bez zagęszczania)


Gulasz wieprzowy z warzywami w sosie pomidorowym to doskonała propozycja na dość nieskomplikowany obiad.
Możecie go przygotować z dowolnego mięsa wieprzowego.
Mięso idealnie komponuje się z sosem pomidorowym, którego nie trzeba zagęszczać mąką.
Sos jest mocno pomidorowy, gęsty i po prostu pyszny - jak zresztą całe danie.
Polecam!

około 500g mięsa wieprzowego (*)
papryka słodka
papryka ostra
sól
mąka do obtaczania (**)
olej
Dodatkowo:
  300g włoszczyzny mrożonej (***)
1 cebula
1 ząbek czosnku
2 listki laurowe
2 ziarna ziela angielskiego
750 ml bulionu (lub wody z 1 łyżeczką domowej vegety)
Ponadto:
  około 100g koncentratu pomidorowego (według smaku)
1/2 łyżeczki suszonej bazylii

Mięso umyć, osuszyć, pokroić w grubszą kostkę i wymieszać w odrobinie przypraw, a następnie w mące.
Całość zarumienić na niewielkiej ilości oleju i przełożyć do garnka.
Na tym samym tłuszczu podsmażyć posiekaną cebulę z czosnkiem, którą należy połączyć z mięsem.
 Dodać warzywa, listki laurowe oraz ziele angielskie.
  Wszystko razem zalać bulionem/wodą i dusić pod przykryciem do miękkości.
(Od czasu do czasu gulasz należy przemieszać.)
Po tym czasie dodać koncentrat pomidorowy i gulasz gotować na malutkim ogniu do momentu zgęstnienia sosu.
Na końcu danie doprawić bazylią oraz solą z pieprzem do smaku.

(*) Tym razem u mnie karkówka, ale można użyć szynki, łopatki, chudego boczku lub mięso pomieszać.
(**) U mnie pszenna lub orkiszowa, ale w przypadku diety bezglutenowej doskonale sprawdzi się też np. kukurydziana. 
(***) Można użyć świeżych warzyw.

10 komentarzy:

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger